Αν γίνει αυτό, δεν υπάρχει το παραπέρα…»...
Με αυτήν τη φράση απάντησαν λογιστές, νομικοί και φοροτεχνικοί στην πρόθεση των δανειστών να φορολογήσουν τις εισφορές! Κατά τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο,«η διαπραγματευτική ομάδα συμφώνησε και αποδέχτηκε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2018 για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Ο καθηγητής επικαλείται τη ρύθμιση, η οποία λέει «να τροποποιήσει (η κυβέρνηση) τον συνταξιοδοτικό νόμο, έτσι ώστε από 1/1/2018 η βάση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες να καθορίζεται από τα μεικτά κέρδη πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του προηγούμενου έτους. Η βάση επί της οποίας υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνεται προσωρινά κατά 15% για το 2018, δίχως άλλη μείωση εφεξής.
Κατά τον καθηγητή, «με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και τις διατάξεις του Ν.4387/2016, που ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους (άρθρο 39 του Ν. 4387/2016), είναι σαφές ότι από το εκάστοτε φορολογικό έτος έως σήμερα εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν το έτος αυτό και καταβάλλονται είτε εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα μέσα στο έτος.
Επίσης, οι ίδιες ασφαλιστικές εισφορές (που αφορούν στο αυτό φορολογικό έτος και εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα) εκπίπτουν και στο επόμενο φορολογικό έτος. Πέραν του ότι ποτέ δεν παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό το σύνολο των δεσμεύσεων της β΄ αξιολόγησης (παρά μόνο η μείωση της προσωπικής διαφοράς και του αφορολογήτου), ενώ έχουν συμφωνηθεί πέντε ακόμα δράσεις, τις οποίες θα αποκαλύψουμε σύντομα. Αν εφαρμοστεί η ανωτέρω δέσμευση, θα αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2018.
Και αυτό γιατί πλην του ότι μειώνονται μόνο για το 2018 κατά 15% οι ασφαλιστικές εισφορές, αφού θα υπολογίζονται στο 85% του εισοδήματος, αυτό δεν θα λογίζεται πλέον ως καθαρό εισόδημα. Αυτό όμως αυξάνει τον φόρο και την έκτακτη εισφορά και μόνο προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «η αύξηση του φόρου θα είναι μεγαλύτερη από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εκ του γεγονότος αυτού η απώλεια θα ξεπεράσει ακόμη και τα 350 ευρώ ετησίως».
Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος μιλάει για φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών: «Τίθεται πλέον ζήτημα διπλής φορολόγησης, αφού ο επαγγελματίας θα πληρώνει για το εισόδημά του διπλό φόρο: και επί του εισοδήματος και επί της ασφαλιστικής εισφοράς, η οποία, για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά, δεν θα αναγνωρίζεται εφεξής ως δαπάνη.Αν νομοθετηθεί αυτή η αλλαγή, ο φορολογούμενος στο εξής δεν θα μπορεί να αφαιρέσει από το φορολογητέο εισόδημα τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνεται με φόρο από 22% έως 45% επί του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.
Μάλιστα επικαλείται τα εξής παραδείγματα:
- Ο επαγγελματίας των 10.000 ευρώ θα γλυτώσει 405 ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά ο φόρος του θα ανέλθει στα 2.200 ευρώ αντί για 1.606 ευρώ, που είναι σήμερα. Θα προκύψει επομένως μια προσαύξηση της τάξεως των 200 ευρώ τον χρόνο.
- Ο επαγγελματίας των 20.000 ευρώ θα γλυτώσει 810 ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά θα πληρώσει φόρο 4.400 ευρώ αντί για 3.212 ευρώ, που καταβάλλει τώρα. Δηλαδή, υπάρχει αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης κατά 400 ευρώ.
- Στα 30.000 ευρώ προκύπτει μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1.245 ευρώ. Ωστόσο, ο φόρος ανεβαίνει στα 7.300 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης στα 676 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς, ο φόρος θα ήταν 4.942 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης 269,5 ευρώ. Προκύπτει, επομένως, επιβάρυνση της τάξεως των 1.519 ευρώ τον χρόνο.
Σκληρό μέτρο
«Θα είναι ένα δεύτερο ισχυρό πλήγμα σε βάρος των Ελλήνων επαγγελματιών , οι οποίοι ήδη φορολογούνται με 70%», απαντά ο πρόεδρος των Εμπόρων, Βασίλης Κορκίδης.
«Η αγορά θα χάσει τεράστια ποσά»,τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου η οποία επισημαίνει ότι το κράτος καθίσταται συνιδιοκτήτης στην επιχείρηση, στο γραφείο, στη ζωή μας!».
«Η εξέλιξη αυτή αφορά εκατομμύρια επαγγελματίες»,δηλώνει με νόημα ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.
«Ουσιαστικά προωθούν διάταξη, η οποία θα εξαιρεί τις ασφαλιστικές εισφορές από τις επαγγελματικές δαπάνες». Αυτό, κατά τον Γιώργο Ρωμανιά,σημαίνει ότι«οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν φόρο και επί των ασφαλιστικών εισφορών!».
Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι«επειδή η νέα αυτή επιβάρυνση θα είναι αβάσταχτη,ίσως να μην υπολογίζεται ο φόρος στις ασφαλιστικές εισφορές στο 100% του φορολογητέου εισοδήματος, αλλά επί του 85%…».
Πόση όμως μπορεί να είναι η επιβάρυνσης
Οι ειδικοί απαντούν ότι«αν συμβεί αυτό,η απώλεια θα είναι μεγάλη… Μπορεί να αρχίζει από 350-450 ευρώ, έως και πάνω από 2.000-3.000 ετησίως!».
Η πληροφορία ότι έρχεται αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ξεκίνησε από παράγοντα της Ευρώπης, ενώ παθητικά η Αθήνα άφηνε να εννοηθεί ότι«από το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών δεν θα υπολογίζονται στο 100% του φορολογητέου εισοδήματος, αλλά στο 85%».
Αν πάμε σε αυτή την εξέλιξη,ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί να αφαιρέσει από το φορολογητέο εισόδημα τις ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή θα επιβαρύνεται με φόρο 22% έως 45% επί του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.
Του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο