Latest News

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Θα «βρέξει» πεφταστέρια τη νύχτα του Σαββάτου


Η βροχή των πεφταστεριών, αυτή τη φορά θα αποτελείται από μετεωρίτες ¨Ητα Υδροχοϊδες, που ...
προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, και συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, ενώ είναι ορατή ως επί το πλείστον στο νότιο ημισφαίριο.
Η NASA ανακοίνωσε ότι το φαινόμενο της βροχής των Ήτα Υδροχοϊδων θα κορυφωθεί το Σάββατο, 6 Μαϊου, τις βραδυνές ώρες. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση η NASA αναφέρει ότι είναι το σημαντικότερο αστρονομικό φαινόμενο της άνοιξης.
Από την πλευρά του το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ισπανίας, η βροχή των μετεωριτών Ήτα Υδροχοϊδων, άρχισε στις 19 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Μαϊου, αλλά η πλέον έντονη στιγμή του θα είναι μεταξύ της 5ης και 6ης Μαϊου.
Η NASA δήλωσε ότι η καλύτερη ώρα για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου για να απολαύσουν το φαινόμενο είναι λίγο μετά την εμφάνιση της σελήνης στον ουρανό, ενώ για τους κατοίκους του  νότιου ημισφαιρίου η καλύτερη ώρα είναι λίγο πριν την αυγή.
Η αμερικανική αεροδιαστημική υπηρεσία εξηγεί ότι τις περισσότερες φορές οι Ητα Υδροχοϊδες μοιάζουν με μια δίνη αστεριών  που στροβιλίζονται στον ορίζοντα.
Οι μετεωρίτες Ήτα Υδροχοϊδες προέρχονται από τον κομήτη του ΧάΛει, ένα ουράνιο σώμα που ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο, εδώ και 76 χρόνια.
Για να δούμε τα πεφταστέρια αυτά θα πρέπει να είμαστε μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων και να κοιτάξουμε προς τη  νοτιοανατολική πλευρά του ορίζοντα, όπου ο αστερισμός του Υδροχόου.