Latest News

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Το σούσι βλάπτει... την υγεία!


Προειδοποίηση προς τους λάτρεις του σούσι απευθύνουν γιατροί, οι οποίοι επισημαίνουν τους...
κινδύνους από την κατάποση παρασίτων από το ωμό και το άψητο ψάρι, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.
Σε άρθρο τους στην British Medical Journal Case Reports οι γιατροί επισημαίνουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του σούσι στη Δύση ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων.
Οι ειδικοί ανέφεραν την περίπτωση ενός 32χρονου από τη Λισσαβώνα, ο οποίος είχε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του.
O άνδρας αυτός υπέφερε από στομαχόπονο, έκανε εμέτους και είχε πυρετό επί μια εβδομάδα.
Μια εξέταση αίματος έδειξε ήπια φλεγμονή και η περιοχή κάτω από τα πλευρά του εμφάνιζε ευαισθησία.
Ωστόσο, μόνο όταν ο άνδρας αυτός ενημέρωσε τους γιατρούς ότι είχε πρόσφατα καταναλώσει σούσι, εκείνοι υποψιάστηκαν ότι μπορεί να είχε υποστεί ανισακίαση (Σ.τ.Σ: Λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Anisakis simlex μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών και συγκεκριμένα όταν μολυσμένες προνύμφες περνούν στο έντερο κατά την κατάποση ωμού ή άψητου ψαριού ή καλαμαριών).
Οι γιατροί εξέτασαν ενδοσκοπικά τον ασθενή εισάγοντας ένα μακρύ σωληνάκι με κάμερα μέσα στο στομάχι του.
Τότε διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες ενός παρασίτου που μοιάζει με σκουλήκι είχαν προσκολληθεί στην περιοχή ενός πρησμένου και φλεγμένοντος εντερικού τοιχώματος.
Χρησιμοποίησαν ένα ειδικού τύπου δίχτυ για να αφαιρέσουν τις προνύμφες "και τα συμπτώματα του ασθενή υποχώρησαν άμεσα", δήλωσε η ιατρική ομάδα από νοσοκομείο της κεντρικής Λισσαβώνας.
Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ανισακίασης μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία, αλλά προειδοποίησαν ότι "εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε δυτικές χώρες".
Ο σολομός του Ατλαντικού και η θαλάσσια πέστροφα που ψαρεύεται στις θάλασσες ή σε ποτάμια του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης θεωρούνται επικίνδυνες να έχουν μολυνθεί με κάποια είδη παρασίτων, αναφέρει η ιστοσελίδα του βρετανικού ΕΣΥ.
Η συμβουλή των επιστημόνων προς τους καταναλωτές είναι να αφαιρούν τα εντόσθια του ψαριού, να το καταψύχουν για τουλάχιστον τέσσερις μέρες και στη συνέχεια να το μαγειρεύουν καλά προτού το καταναλώσουν. ΑΠΕ - ΜΠΕ