Στα πλάνα της πρώτης κάμερας φαίνεται ο ένας από τους δράστες να κρατάει μια μαύρη τσάντα κοντά στον τοίχο του σπιτιού. Τα θύματα, μετά από έρευνα, κατέληξαν στο ότι η τσάντα θα πρέπει να περιείχε ένα laptop ή tablet, μαζί με άλλο σχετικό εξοπλισμό και κάποιο ειδικό πρόγραμμα. Με αυτά, κατάφεραν να υποκλέψουν το σήμα από τον πομπό του ηλεκτρονικού κλειδιού (σύστημα key-less entry) που βρισκόταν μέσα στο σπίτι, στο τραπέζι της κουζίνας.
Χάρη στο ειδικό λογισμικό, που λέγεται ότι είναι του Ρωσικού στρατού, το σήμα ενισχύθηκε ώστε η κεντρική μονάδα του αυτοκινήτου να νομίζει ότι ο ιδιοκτήτης βρισκόταν κοντά. Έτσι, οι κλειδαριές άνοιξαν και ο δεύτερος κλέφτης μπήκε στο αυτοκίνητο. Κι επειδή με το σύστημα “key-less” βάζεις μπροστά απλά πατώντας το κουμπί Start/Stop, ο κλέφτης ξεκίνησε κι έφυγε σαν κύριος αφού το αυτοκίνητο κινείται χωρίς το κλειδί μέχρι να σβήσεις τον κινητήρα.
Φαίνεται ότι οι κλέφτες θα τον έσβησαν μόνον αφού θα έβαλαν το αυτοκίνητο σε μεταλλικό κοντέινερ για να το στείλουν στη χώρα απ’ όπου είχαν πάρει την παραγγελία. Όπως είπε η αστυνομία, το μεταλλικό κοντέινερ φαίνεται πως εξουδετέρωσε το σύστημα tracker, δηλ. ηλεκτρονικού εντοπισμού, που είχε το αυτοκίνητο. Και πιθανολογείται πως το αυτοκίνητο είχε παραγγελθεί, από το γεγονός ότι, έξι μέρες πριν, κάποιος είχε κάνει το λεγόμενο “HPI Check” του αυτοκινήτου, όπου η ομώνυμη υπηρεσία βρίσκει και σου δίνει όλα του τα στοιχεία από το Υπουργείο και τις ασφαλιστικές, δηλαδή αν έχει κλαπεί, αν έχει τρακάρει άσχημα, αν τα χαρτιά του είναι εντάξει κλπ.
Η σύντροφος του ιδιοκτήτη της Mercedes, βλέποντας τα πλάνα από τις κάμερες, συμπέρανε ότι οι κλέφτες τους παρακολουθούσαν από καιρό ώστε να ξέρουν πώς κινούνται, πού αφήνουν τα κλειδιά και πώς αυτοί να φαίνονται όσο το δυνατόν λιγότερο στις κάμερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλέφτης με την τσάντα έφυγε ήρεμα με τα πόδια, πιθανώς για να πάρει το αυτοκίνητό του που θα είχε παρκάρει πιο πέρα.
«Αποφεύγετε τα αυτοκίνητα με “keyless entry-go”», συμβουλεύει η παθούσα. Όμως η Mercedes λέει ότι η ασφάλεια των συστημάτων της αναβαθμίζεται συνεχώς και ότι, έτσι κι αλλιώς, μπορείς να διακόψεις το σήμα από τον πομπό του ηλεκτρονικού «κλειδιού», με διπλό κλικ.
drive.gr