Υπήρξε διαβόητος χάκερ που πέρασε τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα πολυτελή σπίτια του στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας και στο Μπαλί...
της Ινδονησίας.
Σε μόλις δύο χρόνια δράσης, κατάφερε σύμφωνα με τους ομοσπονδιακές εισαγγελείς, να κερδίσει 17 εκατομμύρια δολάρια χακάροντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες επιχειρήσεις, κλέβοντας και πωλώντας πληροφορίες πιστωτικών καρτών. Υπολογίζεται πως έκλεψε και μεταπώλησε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια αριθμούς πιστωτικών καρτών και πέτυχε ζημία συνολικά 169 εκατ. δολαρίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο 32χρονος Roman Seleznev, ωστόσο, δεν περιόριζε τη δράση του σε μεγάλες εταιρείες, αλλά έκλεψε πολλά στοιχεία από μικρές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, και κατάφερε να γίνει αιτία να κλείσουν πολλές από αυτές. Την Παρασκευή, στο Σιάτλ ένας ομοσπονδιακός δικαστής τον καταδίκασε σε 27ετή ποινή φυλάκισης - τη μεγαλύτερη ποινή που δόθηκε ποτέ σε έναν χάκερ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σύλληψη του Seleznev ήταν μια σπάνια επιτυχία για την επιβολή του νόμου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους The New York Times, η ρωσική κυβέρνηση επιτρέπει στους χάκερ να λειτουργούν με ελευθερία όσο δεν παραβιάζουν και πλήττουν ρωσικούς στόχους και είναι πρόθυμοι να κάνουν περιστασιακά δουλειές για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Κάπως έτσι, ο Seleznev, έκανε μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια απολαμβάνοντας ιδιότυπη ασυλία και πολλά εκατομμύρια.
Οι αξιωματούχοι βρήκαν εικόνες του με ακριβά σπορ αυτοκίνητα και μερικές στις οποίες πόζαρε δίπλα σε στοίβες χρημάτων. Ο Seleznev διατηρούσε τον ξέγνοιαστο τρόπο ζωής του με μια απλή προφύλαξη: Ποτέ δεν ταξίδεψε σε καμία χώρα που είχε συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ. Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Μυστική Υπηρεσία παρακολούθησε τις κινήσεις του σε όλο τον κόσμο αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι' αυτό. Στη συνέχεια, υπήρξε μια σχεδόν κινηματογραφική τροπή: το καλοκαίρι του 2014, ο χάκερ και η φίλη του πήγαν διακοπές στις Μαλδίβες. Οι Μαλδίβες δεν έχουν συνθήκη έκδοσης με τις Η.Π.Α., αλλά το Κρατικό Τμήμα έπεισε τις τοπικές αρχές να βοηθήσουν στη σύλληψή του, κάτι που τελικά έγινε στο αεροδρόμιο, όταν ταξίδευε για να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο Seleznev παραδόθηκε σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι τον μετέφεραν με τζετ στο Γκουάμ και έπειτα σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Ο πατέρας του Seleznev, μέλος του κοινοβουλίου της Ρωσίας και σύμμαχος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε τη σύλληψη ως απαγωγή και ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες εναντίον του γιου του ήταν ένα «τερατώδες ψέμα», μια σκευωρία των ΗΠΑ. Αλλά ο ίδιος ο κατηγορούμενος έγραψε μια επιστολή στο δικαστήριο με την οποία ομολόγησε τις πράξεις του. Περιέγραψε τα φτωχικά παιδικά του χρόνια, τη ζωή του και τον θάνατο της μητέρας του που ήταν αλκοολική και ευχαρίστησε τους αξιωματούχους που τον συνέλαβαν γλιτώνοντάς τον από μια δυνητικά θανατηφόρα ζωή.
Οι εισαγγελείς αναφέρουν πως ο Seleznev έγινε ένας από τους πιο σεβαστούς και ισχυρούς χάκερ πώλησης στον εγκληματικό υπόκοσμο, ένας δημιουργός αγοράς, του οποίου οι αυτοματοποιημένοι δικτυακοί τόποι πωλήσεων και τα «σεμινάρια» βοήθησαν στην ανάπτυξη της μαύρης αγοράς κλεμμένων καρτών.
Για να εκτελέσει τα εγκλήματά του, ο Seleznev χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα "Track2" και "Bulba" και δημιούργησε αυτοματοποιημένους δικτυακούς τόπους πωλήσεων, όπου οι εγκληματίες μπορούσαν να αποκτήσουν κλεμμένα δεδομένα.
Τα δεδομένα πωλήθηκαν και μεταπωλήθηκαν στον υπόκοσμο. Όπως προέκυψε από την έρευνα 3700 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχασαν περισσότερα από 169 εκατομμύρια δολάρια από το σύστημα, αν και αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι θα μπορούσαν να είναι δισεκατομμύρια. Η American Express, η MasterCard και η Visa δηλώνουν ότι είχαν συλλογική απώλεια τουλάχιστον 35 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή η καταδίκη μπορεί να μην είναι η μόνη τιμωρία που θα λάβει ο Seleznev για τα εγκλήματά του. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να ανακτήσουν 17 εκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά του στοιχεία και ο Ρώσος χάκερ αντιμετωπίζει επίσης διώξεις που σχετίζονται με εγκλήματα στη Νεβάδα και τη Γεωργία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο χρόνο φυλάκισης. Με πληροφορίες από lifo New York Times/ Los Angeles Times