Την ώρα που συνεχίζεται το θρίλερ με την απαγωγή του γνωστού Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και... κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του, οι μνήμες γυρίζουν στις υποθέσεις εκείνες απαγωγών που συγκλόνισαν το νησί.
Ποιος είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης
O Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ένας εκ των δύο γιων του Γιάννη Λεμπιδάκη, ιδρυτή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης. Είναι Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD. Τα τελευταία χρόνια είναι διευθύνων σύμβουλος της Πλαστικά Κρήτης, μίας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες κατασκευής πλαστικών και ενός από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παραγωγούς των masterbatches και agricultural films.
Η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, ιδρύθηκε το 1970 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρία διατηρεί θυγατρικές εταιρίες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες του εξωτερικού, στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα. Από το 1999 η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων, όπως πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών, πλαστικά φύλλα για αγροτικές εφαρμογές, γεωμεμβράνες, σωλήνες πολυαιθυλενίου, ανακυκλωμένα πλαστικά, ενώ πρόσφατα στράφηκε και στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές
Η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ έχει εγκαταστήσει στην ανατολική Κρήτη Αιολικό Πάρκο ισχύος 12 MW και φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 340 KW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός από την οικολογική σημασία και τη συμβολή στην τοπική οικονομία, οι μονάδες αυτές διασφαλίζουν, μακροπρόθεσμα, το ανταγωνιστικότερο κόστος ενέργειας για την επιχείρηση.
Οι δύο είχαν αίσιο τέλος με τους απαχθέντες να επιστρέφουν στις οικογένειες τους σώοι και αβλαβείς. Η τρίτη υπόθεση όμως είχε τραγικό τέλος αφού ο απαχθείς δολοφονήθηκε βάναυσα από τους δράστες παρά το γεγονός ότι είχαν πάρει τα λύτρα.
Πρόκειται για τις απαγωγές του Μιχάλη Μεταξά, της μικρής Έλενας Λουλάκη και του άτυχου επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη.
Απαγωγή Μεταξά
Η υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Μεταξά παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη. Είναι το θύμα της πρώτης απαγωγής που καταγράφεται στην Κρήτη. Ήταν Φεβρουάριος του 1996 όταν ο Μιχάλης Μεταξάς, γιος του μεγαλοξενοδόχου, Νίκου Μεταξά, κατευθυνόταν στο σημείο όπου είχε σταθμεύσει το τζιπ του.
Του επιτέθηκαν πέντε κουκουλοφόροι. Μία ώρα αργότερα άγνωστος τηλεφωνεί στην σύζυγο του και ζητά λύτρα ενός δις δρχ. Μετά από τέσσερις ημέρες αγωνίας και διαπραγματεύσεων, οι απαγωγείς τον απελευθερώνουν για 50 εκατομμύρια δραχμές. Πείθονται ότι υπάρχει τρομακτική δυσκολία συγκέντρωσης των χρημάτων λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας του «πατριάρχη» της οικογένειας.
Ο 35χρονος τότε άνδρας ανέφερε ότι φορούσε συνεχώς κουκούλα, από την πρώτη στιγμή της αρπαγής του μέχρι και την απελευθέρωση του. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το κρησφύγετο των απαγωγέων ήταν μία οικοδομή ανατολικά του Ηρακλείου. Οι δράστες επικηρύσσονται από την ΕΛ.ΑΣ με 200 εκατομμύρια δραχμές. Αξιωματικοί που είχαν χειριστεί την υπόθεση χρόνια μετά εξέφρασαν την πεποίθηση ότι πίσω από την απαγωγή κρύβονταν κρατούμενοι των φυλακών που έδιναν εντολές στους εξωτερικούς συνεργούς τους.
Απαγωγή Έλενας Λουλάκη
Η απαγωγή της 6χρονης Έλενας Λουλάκη έσκασε σαν βόμβα στην κοινωνία του Ηρακλείου. Ήταν μεσημέρι της 23ης Ιανουαρίου του 1997 όταν η μικρή Έλενα απήχθη έξω από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο.
Η «εγκέφαλος της απαγωγής ήταν η ιδιοκτήτρια ενός βρεφονηπιακού σταθμού, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Γνώριζε την οικογένεια της 6χρονης και έβαλε σε εφαρμογή το σατανικό της σχέδιο. Πήρε το παιδί από το σχολείο, παριστάνοντας τη φίλη της οικογένειας και το παρέδωσε σε συγκατηγορούμενη της.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε χάριν στην παρατηρητικότητα του οδηγού του σχολικού λεωφορείου, ο οποίος είχε αντιληφθεί έξω από το Παγκρήτιο την συνεργό που παρέλαβε το παιδί, όμως εκείνη συμπεριφέρθηκε ύποπτα και προσπάθησε να την αποφύγει αν και τον γνώριζε.
Η γυναίκα αυτή κράτησε το παιδί στο σπίτι της για δύο 24ωρα. Ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε αρχικώς για την απαγωγή και ότι φοβήθηκε να πάει στην Αστυνομία όταν είδε την είδηση στην τηλεόραση.
Οι απαγωγείς απαίτησαν από την οικογένεια της 6χρονης 200 εκατομμύρια δραχμές.
Για την απαγωγή καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα. Είναι ανατριχιαστικές οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τότε σχετικά με την εντολή που είχε δώσει η «εγκέφαλος» να σκοτώσουν το παιδί σε περίπτωση που βρίσκονταν υπό αστυνομικό κλοιό.
Απαγωγή Κυπριωτάκη
Ο 50χρονος Γιάννης Κυπριωτάκης βρέθηκε δολοφονημένος και απανθρακωμένος τα ξημερώματα της 20ης Μαίου του 2009 και αφού είχε απαχθεί δύο μέρες πριν. Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με την σύζυγο του και ζήτησαν λύτρα 300.000 ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις, οι δράστες συμφώνησαν να τους καταβληθούν 155.000 ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Τα χρήματα δόθηκαν, όμως οι απαγωγείς δολοφόνησαν τον άτυχο άνδρα, φοβούμενοι ότι τους είχε αναγνωρίσει.
Η τραγική εξέλιξη της υπόθεσης προκάλεσε σοκ στην οικογένεια του αλλά και στην κοινή γνώμη. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ ανέλαβε τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, τους οποίους κατάφερε τελικά να συλλάβει. Ένας Ηρακλειώτης και δύο Σύροι ήταν οι απαγωγείς και δολοφόνοι του 50χρονου. Και οι τρεις πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Ανατριχίλα προκάλεσε η αποκάλυψη αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ ότι η «τριανδρία του θανάτου», όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο εισαγγελέας έδρας, είχε καταρτίσει λίστα με εύρωστους οικονομικά κρητικούς ως υποψήφια θύματα απαγωγής.