Ένας δικηγόρος του Πειραιά, δύο αδέλφια, γόνοι επιχειρηματικής οικογένειας της Αθήνας, και δύο Αλβανοί…
μετρ στη διακίνηση ναρκωτικών με φουσκωτά σκάφη τεράστιας ιπποδύναμης που φαίνονταν σε offshore εταιρίες, βρίσκονται ανάμεσα στους εννιά κατηγορουμένους για τον εντοπισμό ενάμιση τόνου χασίς στην Ιταλία.
Οι άνδρες της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος κατάφεραν να εξαρθρώσουν μία από τις ισχυρότερες οργανώσεις διακίνησης χασίς που δραστηριοποιούνταν στο «τρίγωνο» Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία. Καταθέσεις στις Αρχές έχουν δώσει και δύο αδέλφια γνωστού επιχειρηματία που έχει απασχολήσει τη σόου μπιζ, στο πάρκινγκ σκαφών των οποίων στην Αθήνα φυλάσσονταν δύο από τα σκάφη του κυκλώματος. Τα δύο αδέλφια δεν προκύπτει ότι γνώριζαν για τη δράση της οργάνωσης. Την περασμένη Παρασκευή οι λιμενικοί κατάσχεσαν από το συγκεκριμένο παρκινγκ το δεύτερο σκάφος. Το σκάφος με το οποίο μεταφέρονταν τα ναρκωτικά αρχικά φυλασσόταν στο πάρκινγκ που διατηρούν τα αδέλφια, στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο στο Σούνιο και μετά χρησιμοποιήθηκε.
Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται από τις δικαστικές Αρχές, ενώ μπορεί να υπάρξει και εμπλοκή του ΣΔΟΕ προκειμένου να βρεθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος. Ένα από τα σενάρια που θα εξεταστεί –μεταξύ άλλων- είναι το κατά πόσο το κύκλωμα μπορεί να συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με την οργάνωση διακίνησης χαπιών «Captagon» (ναρκωτικά των τζιχαντιστών) που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Και σε εκείνη την υπόθεση αρχηγός ήταν ένας Αλβανός, γνωστός με το ψευδώνυμο «Αντρέας», ο οποίος κατάφερε στις 2 Μαρτίου 2017 να διαφύγει της σύλληψης πηδώντας στον ακάλυπτο χώρο του σπιτιού του στο Γαλάτσι. Ο «Αντρέας», όπως και οι δύο Αλβανοί-«εγκέφαλοι» του νέου κυκλώματος, βρίσκονταν επί σειρά ετών στο μικροσκόπιο των Αρχών για ναρκωτικά αλλά πάντα κατάφερναν να ξεγλιστρούν αφού κρατούσαν αποστάσεις από τους εντολοδόχους τους. Στην περίπτωση της μεταφοράς του ενάμιση τόνου χασίς στην Ιταλία στις 7 Απριλίου 2017 οι δύο «αρχηγοί» δεν βρίσκονταν στο σκάφος και συνελήφθησαν από άνδρες Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου έξω από δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά που ανήκει στον κατηγορούμενο δικηγόρο.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι Αλβανοί διακινούσαν ναρκωτικά μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας με σκοπό την πώλησή τους στην Ευρώπη. Στις 7 Απριλίου μέλη της οργάνωσης ξεφόρτωσαν το φορτίο στις ιταλικές ακτές και συνελήφθησαν ύστερα από κινηματογραφική καταδίωξη νότια του Ταινάρου. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, η αξία του φορτίου τους αγγίζει τα 10.000.000 ευρώ (κοστίζει 7 ευρώ το γραμμάριο).
Με τη μέθοδο «follow the money» (ακολουθώντας το χρήμα) οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού διαπίστωσαν ότι το κύκλωμα είχε αγοράσει πάρκινγκ αυτοκινήτων στην Καλλιθέα, πιθανώς σε μία προσπάθεια να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα. Στο ίδιο πλαίσιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πόσο μπορεί μέρος των εσόδων να κατέληγε σε μεγαλύτερα «κεφάλια» στην Αλβανία. «Οι κατηγορούμενοι πληρώνανε τους πάντες, δηλαδή όλους τους συνεργάτες τους, καλά και με μετρητά. Έτσι, τους είχαν όλους ευχαριστημένους», λέει με νόημα αρμόδια πηγή.
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Οκτώβριο όταν άνδρες του Λιμεναρχείου Πάτρας είχαν εντοπίσει πρόβλημα με τα χαρτιά του σκάφους που χρησιμοποιήθηκε πολλούς μήνες αργότερα στη μεταφορά των ναρκωτικών στην Ιταλία. Τότε, είχε ελληνική σημαία και φαινόταν ότι ανήκει σε επιχειρηματία. Όταν το σκάφος μετά τον έλεγχο παραδόθηκε ξανά στον ιδιοκτήτη, ο δικηγόρος του Πειραιά που εμπλέκεται στην υπόθεση ανέλαβε τη μεταβίβαση του σε offshore εταιρία αλλάζοντας τη σημαία από ελληνική σε κυπριακή. Από εκείνη τη στιγμή το σκάφος δεν έφυγε από τα «μάτια» των αρμόδιων υπηρεσιών.
Στις επιχειρήσεις του Λιμενικού συνελήφθησαν συνολικά τέσσερις Έλληνες και πέντε Αλβανοί. Ανάμεσα στους Έλληνες είναι δύο αδέλφια, γόνοι επιχειρηματικής οικογένειας, που μέχρι σήμερα διατηρούσαν χαμηλό προφίλ και δεν είχαν ποινικό παρελθόν. Επίσης, συνελήφθη γνωστός δικηγόρος του Πειραιά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εξαιρετικά ψύχραιμος ακόμα και μετά τη σύλληψή του, γεγονός που προκάλεσε σε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εντύπωση. Ο τέταρτος Έλληνας είναι χειριστής γερανού που ασχολείται με μεταφορές σκαφών. Από τους πέντε Αλβανούς, οι τρεις επέβαιναν στο σκάφος στις 7 Απριλίου και οι άλλοι δύο που φέρονται ως «εγκέφαλοι» συνελήφθησαν στον Πειραιά. Οι τρεις που επέβαιναν στο σκάφος δεν υπάκουσαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στις εντολές του Λιμενικού να σταματήσουν –παρότι είχε επιστρατευτεί ακόμα και ελικόπτερο που πετούσε από πάνω τους- και δεδομένου ότι το σκάφος τους ήταν ειδικά τροποποιημένο για να αναπτύσσει ιλιγγιώδεις ταχύτητες, οι λιμενικοί αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν τις μηχανές για να τους ακινητοποιήσουν.
Από τους εννιά συλληφθέντες προφυλακίστηκαν οι οχτώ. Ο μόνος που δεν πήρε το δρόμο για τη φυλακή ήταν ο Έλληνας χειριστής γερανού.