Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν κατά την διάρκεια των ερευνών τους σε ένα συστατικό των...
καρπουζιών, την κιτρουλίνη.
Η κιτρουλίνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην φλούδα των καρπουζιών, σε ποσοστό 60% και λιγότερο στην σάρκα, αντιδρά με τα ένζυμα του οργανισμού και μετατρέπεται σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό. Ο λειτουργία της αργινίνης συνίσταται στην ενίσχυση του κιτρικού οξέος που ηρεμεί τα αιμοφόρα αγγεία, και εμποδίζει την στυτική διαταραχή όπως ακριβώς λειτουργεί και το Viagra.
Το κιτρικό οξύ παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα , δρα βοηθητικά για την στηθάγχη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Ερευνητές από το North Carolina State University δήλωσαν πώς η έρευνα είναι έγκυρη μεν, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούμε το καρπούζι υποκατάστατο του φαρμάκου, γιατί οι ποσότητα καρπουζιού που θα αυξήσει επαρκώς την κιτρουλίνη στα επιθυμητά επίπεδα, είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για την ποσότητα της ζάχαρης που προσλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο.
Οι μελέτες συνεχίζονται, εστιάζοντας στο πώς θα μειωθεί η περιεκτικότητα της ζάχαρης στο καρπούζι, ενώ παράλληλα αναζητούνται τρόποι για να αυξηθεί η συγκέντρωση της κιτρουλίνης στην σάρκα.
Στο μεταξύ όμως, τρώγοντας αρκετό καρπούζι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και τις διουρητικές του ιδιότητες, πέρα από την γλυκιά και δροσερή γεύση του. iTrofi