Latest News

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

«Τραβάει κι άλλο το σκοινί» η Τουρκία – Απειλεί με αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό


«Τραβάει κι άλλο το σκοινί» η Τουρκία, σε μια περίοδο που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Άγκυρας και της...
Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την απαγόρευση σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό», μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.
Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας. Ο Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.
Μέρκελ: Απαράδεκτες οι κατηγορίες Ερντογάν
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν την αναχώρηση της για την Ουάσιγκτον, οπού θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις  κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ναζισμού, ανεβάζοντας τους τόνους κατά της Άγκυρας.
Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στην ολλανδική κυβέρνηση και στον ολλανδικό λαό.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ολλανδικό λαό, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «ούτε προβαίνει σε εκτίμηση ούτε ασκεί κριτική στα μέτρα που αποφάσισε η Χάγη».
 «Απευθύνω έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση: Ασχοληθείτε με τη διακυβέρνηση της χώρας σας, και μη διχάζετε τους πολίτες σας στο εξωτερικό» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς.
Τα διαβήματα προς την Ολλανδία
Στο μεταξύ, σε δύο διαβήματα προς την Ολλανδία προχώρησε η Τουρκία μετά την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες η οποία ολοένα και κλιμακώνεται.
Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των Τούρκων διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο.
Σε διπλωματική νότα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και ζητεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη. Η ολλανδική αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών σκύλων και αντλιών νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες και άλλοι κτυπήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία οργανώθηκαν όταν οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο προξενείο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, από την οποία είχαν ζητήσει να μη έρθει στην Ολλανδία, και στην συνέχεια την απέλασαν.
Το χρονικό της ολλανδοτουρκικής διαμάχης
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών υπήρχε εδώ και αρκετές ημέρες, με τη Χάγη να αρνείται να δεχθεί μια τουρκική κυβερνητική επίσκεψη «για να διεξάγει πολιτική εκστρατεία για το δημοψήφισμα» και όπως φάνηκε η τουρκική πλευρά φρόντισε να την εκμεταλλευτεί προκειμένου να μεταφέρει την προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν επί ευρωπαϊκού εδάφους, κάτι που όμως προκάλεσε αντιδράσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ενδεικτικό είναι ότι λίγες ώρες μετά την κορύφωση της κρίσης οι Βρυξέλλες πάγωσαν την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία, ενώ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να σταθεί στο πλευρό των Ολλανδών, ζητώντας από την Τουρκία να επιστρέψει στην λογική.
Στο πλευρών των Ολλανδών, όμως, στάθηκε και η Δανία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να προτείνει την αναβολή της προγραμματισμένης για μέσα στον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι' αυτό πρότεινα στον Τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε η ανακοίνωση.