Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι συν τω χρόνω οι χρήστες των social media γίνονται όλο και πιο… άνετοι με τη διαδικτυακή τους παρουσία.
Από την εποχή που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι χρήστες έψαχναν το πιο ευφυές ψευδώνυμο και τόνιζαν την ανάγκη ανωνυμίας, έχουμε φθάσει στο σημείο, όπου, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Pew, το 92% των εφήβων ποστάρουν το πραγματικό τους όνομα, το 82% δίνει την ημερομηνία γέννησής του και το 71% αποκαλύπτει στοιχεία για τη διεύθυνση της κατοικίας του.
Όλοι οι ειδικοί στην ασφάλεια του διαδικτύου αναφέρουν ότι αυτά είναι τα τρία είδη δεδομένων που πότε δεν πρέπει να αποκαλύπτουμε στα social media:
1. Στοιχεία ταυτότητας: ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης, διαβατήρια και τα συναφή περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας και, ως εκ τούτου, η αποκάλυψή τους μπορεί εύκολα να μας κάνει στόχο σε κυβερνοαπατεώνες. Το ίδιο ισχύει και για στοιχεία όπως ημερομηνία γέννησης, ΑΜΚΑ, κλπ.
2. Τοποθεσία και σχέδια διακοπών: εδώ ο κίνδυνος είναι πιο απτός, καθώς συχνά διαρρήκτες και λοιποί παράνομοι ελέγχουν τα social media προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποιο σπίτι είναι άδειο από ενοίκους και, άρα, εύκολος στόχος.
3. Τραπεζικές-οικονομικές πληροφορίες: οιαδήποτε πληροφορία οικονομικού χαρακτήρα δίνετε μέσω των social media μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει «όπλο» στα χέρια απατεώνων και χάκερς, οι οποίοι αξιοποιούν ακόμα και ψήγματα δεδομένων για να «χτυπήσουν» τους λογαριασμούς σας.