Latest News

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Ένα βήμα πιο κοντά σε αδιέξοδο η οικονομία


Την προειδοποίηση πως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αρνητικές τάσεις που διαμορφώνονται στο ΔΝΤ για τη... συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, απειλούν να ελαχιστοποιήσουν το «ατμοσφαιρικό» και το ευθέως οικονομικό όφελος από μια τελική συμφωνία διατυπώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως αν και πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τον Οκτώβριο 2016 ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός τριών εβδομάδων, πράγμα που έστελνε ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε μισθωτούς και επιχειρηματικό κόσμο εν τελεί αυτό δεν συνέβη και οι σχέσεις με τους εταίρους επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα να φύγουν τα τεχνικά κλιμάκια από την Ελλάδα και να παραταθεί ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως σημειώνεται το 
insider,.grαυτό έγινε «προφανώς όχι μόνο με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης εφόσον κυριάρχησε η διαμάχη ΔΝΤ με την ΕΕ για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα».
 
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμά πως υπάρχει ακόμα καιρός για το κλείσιμο της αξιολόγησης και πως αν τελικά επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα (το αργότερο εντός Φεβρουαρίου), θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ενταχθεί ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (πιθανότατα τον Μάρτιο) στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ που θα επιτρέψει φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της οικονομίας.
 
Οι οικονομολόγοι της Βουλής κάνουν μια κριτική προσέγγιση του προγράμματος αναδεικνύοντας και πολιτικές ευθύνες για τη μη εφαρμογή του. Όπως σημειώνουν το τρίτο Μνημόνιο όπως και τα προηγούμενα είναι ένα ευρύ και κατά βάση φιλελεύθερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, του κοινωνικού κράτους και της πολιτικής που συγκρούεται με τις κληροδοτημένες δομές, παραδοσιακές πελατειακές συμπεριφορές και αντικρουόμενες με αυτό αντιλήψεις για τον κόσμο και τη χώρα.
 
«Τμήματα του πολιτικού κόσμου και κοινωνικές ομάδες που υπερασπίζονται παραδοσιακούς ορισμούς συμφερόντων τους δεν έχουν πεισθεί για την ορθότητα του προγράμματος. Και δεν το έχουν «ενστερνισθεί». Κατά όλες τις δημοσκοπήσεις πάνω από 80 % των πολιτών εκτιμούν ότι το Μνημόνιο δείχνει λάθος κατεύθυνση», τονίζουν οι συντάκτες  της έκθεσης και προσθέτουν: «Προφανώς η πολιτική ηγεσία, στο βαθμό που της αναλογεί, δυσκολεύεται να πείσει διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς πυλώνες για την ανάληψη των αναγκαίων μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα πρέπει να υιοθετήσει όταν καταλήξει η συμφωνία για την υλοποίηση
του προγράμματος».
 
Κατά τους ίδιους το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλαδή μιας τελικής συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό.