Latest News

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Οργή Τουρκίας για τους «8» - Απειλεί με διακοπή των σχέσεων με την Ελλάδα


Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, μετά το «όχι» που είπε ο Άρειος Πάγος στην έκδοσή τους...
στην Τουρκία.
Η Άγκυρα αντέδρασε με έντονο τρόπο στην απόφαση. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια σκληρή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παράνομη απόφαση» και απειλεί ότι θα επανεξεταστούν πλέον οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.
Κάνει λόγο για «πολιτικά κίνητρα», καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι  θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την έκδοση και την ποινική δίωξη των στρατιωτών.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα   ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι  αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο
Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι οκτώ αξιωματικοί που είχαν φτάσει στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου, όπως αποφάσισε πριν από λίγο ο Άρειος Πάγος.
Η εισήγηση των αρμοδίων αντιεισαγγελέων είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες και ήταν αρνητική και σήμερα εκδόθηκε η ετυμηγορία του Ανώτατου Αναιρετικού δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα, δέχθηκε τα επιχειρήματα των Τούρκων στρατιωτικών ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην πατρίδα τους και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
Σημειώνεται ότι για έξι από τους αξιωματικούς η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνη, ενώ για τους υπόλοιπους δύο μόνο ένα μέλος της σύνθεσης μειοψήφισε.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα   ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι  αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο. 
Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες,  καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
«Νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες»
Οι συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:
Χρίστος Μυλωνόπουλος: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Ένταλμα σύλληψης
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή.
Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.