Latest News

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 3 Έλληνες θεωρεί… δικαιολογημένο τον βιασμό γυναικών!


Ένα στους τρεις Ευρωπαίους, με το ίδιο ποσοστό να ισχύει και για την Ελλάδα, θεωρεί δικαιολογημένο το βιασμό γυναικών κάτω από...
προϋποθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου σε έρευνα σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. 
Η έρευνα είναι αποκαλυπτική και για τη σύγχυση που επικρατεί ακόμα πάνω σε ζητήματα έμφυλης βίας και εξίσου ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα και για την Ελλάδα.
Αν και το 96% των 30.000 Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί την ενδοοικογενειακή βία μη αποδεκτή, ωστόσο το 22% έχει υποστεί ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό του. Οσον αφορά τον εξαναγκασμό σε σεξουαλική επαφή, το 96% τον θεωρεί λάθος, όμως σχεδόν το 25% των γυναικών στην Ε.Ε. έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από το σύντροφό του, από την ηλικία των 15 ετών.
Την ίδια στιγμή, το συγκλονιστικό ποσοστό του 33% των Ελλήνων και το 27% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι ο βιασμός μπορεί να δικαιολογηθεί αν η κοπέλα ήταν μεθυσμένη ή υπό την επήρεια ναρκωτικών, αν εθελοντικά είχε πάει στο σπίτι με κάποιον, για παράδειγμα, μετά από πάρτι ή ραντεβού, αν φορούσε προκλητικά, αποκαλυπτικά ή σέξι ρούχα, δεν είχε πει ξεκάθαρα όχι ή δεν αντιστάθηκε, αν είχε προηγηθεί φλερτ, αν είχε αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους, αν περπατούσε μόνη έξω το βράδυ, αν ο δράστης δεν συνειδητοποίησε τι έκανε και, τέλος, αν ο δράστης μετάνιωσε για την πράξη του.
Τα ποσοστά αυτά διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα, καθώς οι κάτοικοι της Ρουμανίας αποδέχονται το βιασμό κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις κατά 60%, ενώ της Ουγγαρίας κατά 47% και της Αυστρίας κατά 32%. Η χειρότερη αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο κατεγράφη στη Λιθουανία, όπου μόνο το 12% θεωρεί τη σεξουαλική βία «λάθος».
Στην ερώτηση αν η βία κατά των γυναικών προκαλείται από το ίδιο το θύμα, ένας στους πέντε ερωτηθέντες στην Ε.Ε. (17%) συμφωνεί ότι ευθύνονται τα ίδια τα θύματα, με επίσης όμως μεγάλες διακυμάνσεις. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κοντά στο 16%, ενώ στη Λετονία η πλειοψηφία συμφωνεί με αυτή την άποψη σε ποσοστό 57%. Με εξίσου μεγάλα ποσοστά ακολουθεί η Λιθουανία (45%) και μετά η Μάλτα (40%).