Latest News

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Γιατί ο Ερντογάν έκοψε την πρόσβαση Facebook, Twitter και YouTube!



Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το γεγονός ότι η πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στις πλατφόρμες αποστολής μηνυμάτων γίνεται...
από χθες με δυσκολία στην Τουρκία.
Η πλατφόρμα παρακολούθησης TurkeyBlocks ανακοίνωσε ότι παρατήρησε «περιορισμούς στην πρόσβαση σε πολλούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Τ24, η τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών BTK επενέβη για να περιορίσει την πρόσβαση στις κύριες υπηρεσίες VPN, όπως το Tor Project και το Tunnel Bear.
Εξάλλου τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σημειώθηκε έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από ένα αστυνομικό τμήμα του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, προκαλώντας τον θάνατο εννέα ανθρώπων, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό άλλους, σύμφωνα με απολογισμό επίσημης πηγής.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέδωσε την επίθεση στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), όμως στη συνέχεια την ευθύνη ανέλαβε με ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος.
Στο μεταξύ οι επικεφαλής του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας τέθηκαν υπό... προσωρινή κράτηση λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους από τις αρχές, οι οποίες φάνηκαν να περνούν σε νέα φάση στις διώξεις που γίνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
 Η σύλληψη των συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ, καθώς και περίπου 10 ακόμη βουλευτών του κόμματος, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Δύση, οι σχέσεις της οποίας με την Τουρκία είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας του περιορισμού των ελευθεριών που επιβάλει στη χώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η απόφαση να προφυλακιστούν οι δύο ηγέτες του HDP ελήφθη από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» έρευνας που συνδέεται με το PKK, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή
Πέντε ακόμη βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος προφυλακίστηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ και σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ τρεις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους.
Το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ότι οι συλλήψεις αυτές σηματοδοτούν «το τέλος της δημοκρατίας» στη χώρα.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία» για τη σύλληψη των Τούρκων πολιτικών, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Τομ Μαλινόφσκι, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε επίσης «εξαιρετικά ανήσυχη», ενώ το Βερολίνο κάλεσε τον Τούρκο επιτετραμμένο στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις συλλήψεις «ιδιαίτερα ανησυχητικές».
Εκκλήσεις για διαδηλώσεις από τις τοπικές κουρδικές κοινότητες έγιναν στο Παρίσι και την Κολονία της Γερμανίας.
Σε ένα κείμενο που διάβασε ο δικηγόρος του ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι είναι θύμα «πολιτικού πραξικοπήματος από την κυβέρνηση και το προεδρικό μέγαρο».
Οι λέξεις «Σίγουρα θα κερδίσουμε», τις οποίες φώναξε στα τουρκικά ο Ντεμιρτάς την ώρα της σύλληψής του, έχουν γίνει viral στο Twitter.
«Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του HDP, είναι ένα πραξικόπημα εναντίον του πλουραλισμού, εναντίον της διαφορετικότητας, εναντίον της ισότητας», δήλωσε ο Γκάρο Παϊλάν βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τα κεντρικά γραφεία.
Στην Άγκυρα δεκάδες άνθρωποι που διαδήλωναν υπέρ του HDP διαλύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.