Οι άνδρες που συμπεριφέρονται σαν αχαλίνωτοι πλέι-μπόι, ή αισθάνονται πανίσχυροι απέναντι στις γυναίκες, είναι πιθανότερο να πάσχουν από...
ψυχικά νοσήματα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν επιδεικνύουν τέτοια σεξιστική συμπεριφορά, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η ανάλυση αυτή εντόπισε ορισμένους συσχετισμούς μεταξύ της σεξιστικής συμπεριφοράς και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών, αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Counseling Psychology.
"Ορισμένα από αυτά τα σεξιστικά ανδρικά πρότυπα, όπως το να είναι κανείς πλέι-μπόι ή να εξουσιάζει τις γυναίκες δεν συνιστούν απλώς κοινωνική αδικία αλλά είναι επίσης δυνητικά βλαβερά για την ψυχική υγεία" σημείωσε ο Τζόελ Γουόνγκ, καθηγητής συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα και βασικός συγγραφέας της μελέτης.
Η έρευνα αυτή δίνεται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά την επικράτηση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Ντόναλντ Τραμπ, τα σχόλια του οποίου για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του χαρακτηρίστηκαν από πολλούς "σεξιστικά" και "μισογυνικά".
Στην έρευνα αυτή συνδυάστηκαν τα αποτελέσματα περισσότερων από 70 μελετών που έγιναν στις ΗΠΑ τα τελευταία 11 χρόνια με τη συμμετοχή περισσότερων από 19.000 ανδρών. Περιλάμβανε την εξέταση 11 "μοντέλων" που θεωρείται γενικά από τους ειδικούς ότι αντικατοπτρίζουν το τι θεωρεί η κοινωνία ως "παραδοσιακή" αρρενωπότητα, όπως για παράδειγμα την ανάληψη κινδύνων ή την επιθυμία για απόκτηση κύρους. Τα χαρακτηριστικά που συνδέονται περισσότερο με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η συμπεριφορά του πλέι-μπόι ή η σεξουαλική ασυδοσία, η εξουσία επί των γυναικών και η αυτάρκεια. "Οι άνδρες που έχουν πρόβλημα να ζητήσουν οδηγίες όταν χάνονται, είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτάρκειας", εξήγησε ο Γουόνγκ.
Παράλληλα, οι άνδρες που προβάλλουν τέτοια συμπεριφορά είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για τα προβλήματά τους.