Η σκληρή παρτίδα πόκερ έληξε και επάνω στο “τραπέζι” βρέθηκε η απαιτούμενη συναίνεση μετά από πέντε άκαρπες συνεδριάσεις και πλέον μπορούμε να σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα που θα διαμορφωθεί στο τηλεοπτικό σκηνικό.
Πως φτάσαμε, ωστόσο, στο πολυπόθητο αποτέλεσμα; Το “παιχνίδι που μοίρασε” τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Βούτσης με διαβουλεύσεις και επαφές με αποκορύφωμα την υιοθέτηση της πρότασης της ΝΔ για την προεδρία του ΕΣΡ, τον Αθ. Κουτρομάνο, πρόταση η οποία έπεσε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο τραπέζι προκειμένου να “κόψει” κλίμα και αντιδράσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο.
Η δήλωση του Νίκου Παππά σχετικά με τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, στο παραπέντε μάλιστα της έναρξης της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων.
Η διαβεβαίωση του προέδρου της Βουλής, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα υπάρξει “μια ευέλικτη και ανοιχτή αντίληψη” από την μέχρι σήμερα κυβερνητική θέση περί 4 καναλιών, τοποθέτηση που την δέχτηκε η πλευρά της ΝΔ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Δένδια να αναφέρει πως “μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης”.
Αυτά ήταν τα κομβικά βήματα για να φτάσουμε στην αποτύπωση και στην πράξη της διευρυμένης πλειοψηφίας των 4/5 που οδήγησε στην συγκρότηση του νέου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Νίκος Βούτσης αμέσως μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι “είναι σημαντικό ότι υπήρξε η εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με μεγάλη πλειοψηφία και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα και να εργαστεί για να υπάρξει καταρχήν διαγωνιστική διαδικασία που να φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πιο έγκυρο και σωστό αποτέλεσμα”.
Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ακόμα πως θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει η προετοιμασία για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς, διότι δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος, το δάσος είναι οι δεκάδες περιφερειακοί και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, ολόκληρο το φάσμα του ραδιοφώνου και η τακτοποίηση, ο έλεγχος και η ρύθμιση όλης αυτής της υπόθεσης “θα είναι μία τομή όπου, πλέον στην ψηφιακή εποχή οι δημόσιες συχνότητες θα χρησιμοποιούνται και θα υπάρχει ενοίκιο γι’ αυτές, θα υπάρχει ρύθμιση, έλεγχος και δημόσια διαφάνεια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.
Έτσι, με την έκτη, τελικά, προσπάθεια επετεύχθη η διευρυμένη πλειοψηφία των 4/5 κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων. Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής ως προς την σύνθεση των μελών του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, (βγήκε ο Βασίλης Κουφόπουλος και μπήκε ο Γ. Πλειός). Με 20 θετικές ψήφους και τέσσερα "παρών" η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συμφώνησε στην προτεινόμενη σύνθεση του ΕΣΡ και το όργανο συγκροτείται σε σώμα άμεσα.
Για την ιστορία, η σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής:
- Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος
- Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη:
- Πόπη Διαμαντάκου,
- Βασίλης Καραποστόλης,
- Νίκος Κιάος,
- Γιώργος Πλειός,
- Δήμητρα Παπαδοπούλου,
- Λίλιαν Μήτρου,
- Γιώργος Σαριδάκης