Latest News

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

«Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ» προτείνει η κυβέρνηση - Δεν πληροί τις προϋποθέσεις, απαντά η ΝΔ, Όχι και από το Ποτάμι


Στην πρόταση-πυροτέχνημα Πολύδωρα προχώρησε η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να βγει από το φαύλο κύκλο με τις...
τηλεοπτικές άδειες.
 Θέλω να συμβάλω στη θεσμική και νομική εξομάλυνση, επισήμανε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αποτελεί την πρόταση – έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). 
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Πολύδωρας υπογράμμισε πως «δεν πάει άλλο με το αδιέξοδο» και σημείωσε ότι η πρόταση να αναλάβω πρόεδρος του ΕΣΡ είναι τιμητική και αποτελεί πρόταση ευθύνης. 
Ο κ. Πολύδωρας στις δηλώσεις του έθεσε ως προϋπόθεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα καίριο σημείο, πρόταση που όπως είπε έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.
«Εννοείται ότι στην επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή του διαγωνισμού» συμπλήρωσε ο κ. Πολύδωρας.
Σε ερώτηση αν με όσα λέει ζητά την απόσυρση του νόμου Παππά ο πρώην βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «μου είναι αδιάφορο».
Ο κ. Πολύδωρας χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τις τηλεοπτικές άδειεςως «βραχυκύκλωμα» και έκανε λόγο για «τιμητική πρόταση».
Όπως εξήγησε, στόχος αποτελεί η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και ξεκαθάρισε ότι «με συνταγματική συμπεριφορά και συμμόρφωση, αποδεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ».
Στη συνέχεια, διαμήνυσε  με αφορμή την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία λίγο πριν την είσοδό του στο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακά παιχνίδια», πως ο ίδιος δεν προτίθεται να προβεί σε επικοινωνιακά παιχνίδια. «Ούτε στην κυβέρνηση υπάρχει τάση επικοινωνιακών τεχνασμάτων» πρόσθεσε και έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη συναίνεσης.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την επιθυμία του να επικοινωνήσει τόσο με τους πολιτικούς αρχηγούς – συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μητσοτάκη – όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Θέλω να είμαι παράγοντας θεσμικής εξομάλυνσης» κατέληξε ο κ. Πολύδωρας.
Νωρίτερα, με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα προτείνει τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόεδρο και τον κ. Ροδόλφο Μορώνη ως αντιπρόεδρο.
«Είμαι σε επαφή με τα κόμματα που μου γνωστοποίησαν ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής ενώ σημείωσε ότι «εργάζομαι για να εξευρεθεί ευρείας αποδοχής συναινετική λύση»
Άμεση υπήρξε η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην κυβερνητική πρόταση, απορρίπτοντας τον Βύρωνα Πολύδωρα ως "μη πληρούντα τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί".
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:
«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.
 
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά. 
 
Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. 
 
Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
 
Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  δεν  πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».
"Όχι" στον Πολύδωρα είπε το Ποτάμι απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του ΕΣΡ.