Latest News

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

"Μποφόρ" ... αντιδράσεων για το Γηροκομείο Πειραιά - Αυτά ζητούν εργαζόμενοι και "Λιμάνι της Αγωνίας"



Νέες καταγγελίες για τις πρακτικές απέναντι στους τροφίμους και τους εργαζομένους Γηροκομείο Πειραιά έρχονται...
στη δημοσιότητα.
Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιτερών Περιφερειών Ελλάδας, η διοίκηση επέβαλλε στους εργαζόμενους να μην έχουν μαζί τους είδη καπνιστού (τσιγάρα αναπτήρες σπίρτα) και μάλιστα τους αναγκάζει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση. Μάλιστα καταγγέλλουν ότι υπάλληλος απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει την σχετική δήλωση.
Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση:
«Σε μία περίοδο που η ανεργία και η εξαθλίωση εξουθενώνει και εξοντώνει καθημερινά τους πολίτες, η διοίκηση του Γηροκομείου Πειραιά σαν να μην αντιλαμβάνεται τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι τρόφιμοι, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.
Η επιβολή της διοίκησης για την υπογραφή δήλωσης από πλευράς των εργαζομένων, ότι δεν θα έχουν είδη καπνιστού (τσιγάρα αναπτήρες σπίρτα) μαζί τους, ούτε στα προσωπικά τους αντικείμενα, ώστε να μην χάσουν την θέση εργασίας τους και πολύ δε περισσότερο η απόλυση εργαζομένου γιατί αρνήθηκε να υπογράψει την σχετική δήλωση, θυμίζουν άλλες εποχές…
Η καταχρηστική συμπεριφορά και νοοτροπία της διοίκησης του Γηροκομείου Πειραιά, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητη. Ανεξαρτήτως των κανόνων συμπεριφοράς και υγιεινής που προφανώς έχει κάθε δικαίωμα να επιβάλει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, η από την πλευρά της δαιμονοποίηση καταστάσεων δεν μπορεί να αμφισβητεί το δικαίωμα στην εργασία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Καλούμε τη διοίκηση του Γηροκομείου Πειραιά, να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωση που μέχρι σήμερα απαιτεί να υπογράψουν οι εργαζόμενοι του και να προχωρήσει στην ανάκληση της απόλυσης του εργαζομένου που αρνήθηκε την υπογραφή της.
Θεωρούμε ότι σε περιπτώσεις εργασιακού κανιβαλισμού κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να μένει απαθής και το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια πρέπει να αποτελεί δικαίωμα όλων».

Το Λιμάνι της Αγωνίας:  Nα επιστρέψουν οι τρόφιμοι στην εστία τους και να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι

"Η δημοτική κίνηση «το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς η πόλη μας» παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις στο Γηροκομείο του Πειραιά, στη διοίκηση του οποίου συμμετέχει και ο Δήμος Πειραιά με δύο συμβούλους της πλειοψηφίας.
Η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης για απομάκρυνση όσων καπνίζουν, τρόφιμοι αλλά και εργαζόμενοι, καθώς και η απαγόρευση -και μάλιστα με ποινή ομαδικής απόλυσης- να υπάρχουν στα προσωπικά είδη των τελευταίων καπνικά είδη, δεν συνάδουν με τις γενναιόδωρες αρχές της αγάπης, της στοργής, της επιείκειας, αλλά και της συγχώρεσης της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ αντιβαίνουν στα εργασιακά και συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Η πόλη του Πειραιά, όπως και οι όμοροι δήμοι, στηρίζουν και χρειάζονται τη λειτουργία του Γηροκομείου Πειραιά. Ωστόσο, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται σ’ αυτό, είτε γιατί είναι μόνοι στη ζωή, είτε γιατί δεν είναι δυνατή η συγκατοίκησή τους με οικεία πρόσωπα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «πελάτες» που αποκλείονται από το Ίδρυμα εξαιτίας της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που το έχουν ήδη διακόψει.
Υπάρχουν σίγουρα άλλοι ενδεδειγμένοι τρόποι πειθούς για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως η παρακολούθηση και η στήριξη των ατόμων αυτών από ειδικούς επιστήμονες.
Όσο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με πραγματική αυταπάρνηση, αντιτίθεται σε κάθε έννοια δικαίου η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και η προσβολή της προσωπικότητά τους. Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η όποια απόλυση πρέπει να αποφεύγεται και να χρησιμοποιείται μόνο ως το έσχατο μέτρο της εργοδοσίας όταν συντρέχουν σημαντικά αίτια, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίστανται.

Ζητάμε να προχωρήσει η διοίκηση του Γηροκομείου με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και κατανόηση στη διευθέτηση των προβλημάτων, να επιστρέψουν οι τρόφιμοι στην εστία τους και να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι".