Ο πήλινος στρατός στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της χώρας, Κι Σι Χουάνγκ, ήταν… ελληνικής εμπνεύσεως, σύμφωνα με...
τους αρχαιολόγους.
Ειδικότερα, η Κίνα και η Δύση είχαν διαύλους επικοινωνίας και επαφής περισσότερα από 1.500 χρόνια πριν ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο καταφτάσει στην Κίνα. Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει μια νέα έρευνα Κινέζων αρχαιολόγων. Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν στην έρευνά τους πως ο πήλινος στρατός στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της χώρας, Κι Σι Χουάνγκ, ήταν… ελληνικής εμπνεύσεως. Συμπλήρωσαν δε πως ενδεχομένως αρχαίοι Έλληνες γλύπτες να εκπαίδευσαν τον ντόπιο πληθυσμό περίπου τον 3ο αιώνα π.Χ.
«Έχουμε τώρα στοιχεία ότι υπήρχε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης πριν το επίσημο άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό είναι πιο νωρίς απ' ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», λέει ο επικεφαλής αρχαιολόγος Λι Χιουτζέν του Μουσείου του Αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ.
Μια ξεχωριστή μελέτη δείχνει ότι ευρωπαϊκής προέλευσης μιτοχονδριακό DNA βρέθηκε σε περιοχές της επαρχίας Ξινγιάνγκ που σημαίνει ότι Δυτικοί κατοικούσαν και πέθαναν εκεί πριν και μετά την εποχή του Πρώτου Αυτοκράτορα.
Ο πήλινος στρατός της Κίνας βρέθηκε τυχαία από αγρότες το 1974. Πρόκειται για περίπου 8.000 φιγούρες στρατιωτών, αλόγων και αμαξών, φτιαγμένες από πηλό, σε φυσικό μέγεθος και καθεμιά φιγούρα είναι ξεχωριστή.
Όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εξήγηση ούτε και παράδοση να συνδέει την κατασκευή αυτών των γιγαντιαίων αγαλμάτων.
Η εξήγηση που δίνει πλέον ο Δρ Χιουτζέν είναι ότι η επιρροή για την κατασκευή τους ήρθε εκτός Κίνας.
«Τώρα πιστεύουμε ότι ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο σημείο έχουν την έμπνευσή τους στην αρχαία Ελλάδα», λέει με βεβαιότητα, ενώ και ο καθηγητής Λούκας Νίκελ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης λέει ότι τα αγάλματα με ακροβάτες του τσίρκου που βρέθηκαν πρόσφατα στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα υποστηρίζουν αυτή την θεωρία.
Πιστεύει ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας επηρεάστηκε από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία έναν αιώνα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος πέθανε το 323 π.Χ. «Φαντάζομαι ότι ένας Έλληνας γλύπτης βρέθηκε εκεί και εκπαίδευσε τους ντόπιους», λέει.