Συγκλονίζουν οι εικόνες του φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Άρη Μεσσήνη για την προσπάθεια...
των ιταλικών αρχών να διασώσουν πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονται στη χώρα από τις ακτές τις Αφρικής, που δημοσιεύουν οι New York Times.
Εκατοντάδες μετανάστες συνωστίζονται σε πλοία που κατευθύνονται προς την Ιταλία. Περισσότεροι από δύο δεκάδες άνθρωποι πέθαναν σε ένα μόνο από αυτά τα πλοία από ασφυξία και οι συνταξιδιώτες τους, περπατάνε δίπλα στον θάνατο για να ανέβουν στα πλοία που θα τους μεταφέρουν στην ασφάλεια.
Ο Άρης Μεσσήνης, γράφουν οι ΝΥΤ μπήκε σε ένα από τα πλοία διάσωσης και μας δίνει εικόνες που ποτέ πριν δεν έχουμε δει. Τουλάχιστον 11.000 μετανάστες από την Αιθιοπία, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής διασώθηκαν από τις Ιταλικές αρχές και εθελοντές σε μία μόνο εβδομάδα.
Οι μετανάστες «φορτώνονται» σε ξύλινα πλοία που μπορεί να μεταφέρουν έως και 1.000 άτομα, περίπου 5 φορές περισσότερο από την χωρητικότητά τους.
Όταν πλησιάζουν τα διασωστικά επικρατεί πανικός, παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να τους ηρεμίσουν. Κάποιοι πηδούν στη θάλασσα για να φθάσουν στο σκάφος και πολλοί από αυτούς έχουν μαζί και τα παιδιά τους. «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν σε πανικό» λέει ο Άρης Μεσσήνης. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους θάλασσα λέει η Laura Lanuza, εκπρόσωπος εθελοντικής ομάδας που επιχειρεί στη Μεσόγειο και λέει ότι αυτά τα ξύλινα πλοία με τους εκατοντάδες μετανάστες είναι σαν τα δουλεμπορικά.
Παρά τις προσπάθειες περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους.
Οι εθελοντικές ομάδες μετά τη διάσωση των μεταναστών, τοποθετούν τα σώματα των νεκρών σε σάκους και τα τοποθετούν σε σωστικές λέμβους.
Ο Άρης Μεσσήνης, ο 39χρονος φωτογράφος που έχει καλύψει τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, φωτογραφίζει τους πρόσφυγες τα τελευταία τρία χρόνια και πολλές φορές έχει αφήσει την κάμερα για να βοηθήσει πρόσφυγες.
Αυτό που βλέπει στη Μεσόγειο είναι τελείως διαφορετικό, συμφωνεί ότι υπάρχει αναλογία με τα δουλεμπορικά που κάποτε διέσχιζαν τον Ατλαντικό δεκάδες χρόνια πριν. «Έχω δει πολύ θάνατο, αλλά όχι αυτό» λέει και προσθέτει «είναι σοκαριστικό και είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν ζεις πλέον σε ένα πολιτισμένο κόσμο».
New York Times