Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος εντός...
του Δεκεμβρίου.
Οπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις, η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα συζητάει σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με το Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι δύο αυτές διαδικασίες είναι ξεχωριστές. Πάντως, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι για να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει αυτό να προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους. Και σημείωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο.
«Είμαστε εντός της διαδικασίας της δεύτερης αξιολόγησης του ESM. Την ίδια στιγμή συζητάμε την πιθανότητα ενός χρηματοδοτικού προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, για νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ» δήλωσε.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ.4, τα οποία αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους.
«Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου» επισήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Ράις, τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο, καθώς το έλλειμμά του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Όπως υπογράμμισε, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.
ΥΠΟΙΚ: Δεν γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ
Λίγο αργότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι δεν γίνονται αυτήν τη στιγμή παράλληλες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.
Τόνισε, δε, ότι «δεν έχει βάλει το Ταμείο στο τραπέζι δικά του θέματα» και ότι «δεν μας έχουν προϊδεάσει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στην επόμενη φάση».
Ο ίδιος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις νέες αναφορές του ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις περί μη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, παρατήρησε: «Δεν πέφτω από τα σύννεφα». Ανάλογη απάντηση έδωσε και στις δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι δανειστές φεύγουν σήμερα το πρωί ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος άφησε τρία ανοικτά θέματα:
- τα εργασιακά
- τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
- τον προϋπολογισμό 2016-2017, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζεται το παζάρι του
Υπουργείου Οικονομικών με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να ζητεί μεγάλο μέρος της διαφαινόμενης υπεραπόδοσης φορολογικών μέτρων να περάσει και στην επόμενη χρονιά.