Latest News

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Αυτές είναι οι 4 πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες


Η τροφική αλλεργία είναι η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό αυτού με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος...
του σώματος.
Οι 4 πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες
Φιστίκια
Πρόκειται για την τροφή που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς περίπου το 1% του πληθυσμού έχει αλλεργία σε αυτή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τη σύσταση των τροφίμων προκειμένου να προληφθεί μια πιθανή επιδημία αλλεργίας στα φιστίκια. Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι αναφέρουν αλλεργίες στα φιστίκια και τα καρύδια, ενώ κάθε χρόνο περίπου 150-200 άνθρωποι πεθαίνουν. Το 50-62% των θανάτων έχει αποδοθεί στα φιστίκια.
Γάλα
Πρόκειται για την πιο κοινή αλλεργία στα παιδιά και εκδηλώνεται μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών, το 2-5% των μωρών αναπτύσσουν αλλεργία στο γάλα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Η αλλεργία στο γάλα είναι τρεις φορές πιο κοινή από την αλλεργία στα φιστίκια αλλά υποχωρεί μέχρι τα παιδιά να γίνουν 3 ετών.
Σόγια
Πολλά προϊόντα πλέον περιέχουν ή παρασκευάζονται από σόγια, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάποιον να την αποφύγει. Η αλλεργία στη σόγια προκαλεί τσούξιμο στο στόμα, οίδημα στα χείλη, πόνο στην κοιλιά και μια σειρά από άλλες αντιδράσεις. Η σόγια περιέχεται πλέον και σε πολλές παιδικές τροφές, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τις ετικέτες των τροφίμων.
Οστρακοειδή
Πρόκειται για την πιο κοινή αλλεργία στα άτομα άνω των 6 ετών που οδηγεί στα επείγοντα των νοσοκομείων. Σε αντίθεση με την αλλεργία στο γάλα, η αλλεργία στα οστρακοειδή αναπτύσσεται σε μεγαλύτερη ηλικία και ακολουθεί το άτομο για το υπόλοιπο της ζωής του. Τρόφιμα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι γαρίδες, οι αστακοί, τα καβούρια, τα μύδια, τα στρείδια κλπ.