Latest News

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

"Λίφτινγκ" στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης του Πειραιά


Η Ηετιώνεια Πύλη, ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος του Πειραιά, με έκταση...
20 στρέμματα, θα αναβαθμιστεί και θα παραδοθεί στο κοινό μέχρι τον... Ιούλιο του 2017. Στην εποχή του αποτέλεσε μεγάλο οχυρωματικό έργο που δέσποζε στο αρχαίο λιμάνι. Ανάμεσα στους δύο πύργους του είχε δίφυλλη πόρτα και προστατευόταν από τάφρο.
Σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, γι' αυτό και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την αρχιτεκτονική μελέτη και τη μελέτη συντήρησης δομικού υλικού που θα αποκαταστήσει το μνημείο και θα το κάνει επισκέψιμο.
Το επόμενο διάστημα οι πύργοι του θα αναστηλωθούν, θα δημιουργηθούν διαδρομές και πλάτωμα θέασης, θα δεντροφυτευτεί και θα μπουν ενημερωτικές πινακίδες που θα κατευθύνουν τους επισκέπτες δίνοντας τη δυνατότητα κατανόησης των οχυρωματικών τμημάτων του, αλλά και την ευκαιρία θέασης του πρώτου λιμανιού της χώρας. Η αρχιτεκτονική μελέτη του Κοσμά Σκαρή προβλέπει αποσυναρμολόγηση του μνημείου ώς τον δεύτερο δόμο, ενώ θα επανατοποθετηθεί το αρχαίο υλικό του.
Η δεύτερη μελέτη προβλέπει τη συντήρηση των 40 αποσυναρμολογημένων δομικών υλικών, τα οποία μετά τις επεμβάσεις που απαιτούνται θα επανατοποθετηθούν.