Έλληνες, άνεργοι, εκ των οποίων σχεδόν ένας στους επτά είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης, που σαρώνει στον Πειραιά τα τελευταία... επτά χρόνια.
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να είναι το προφίλ των αστέγων και απόρων στην πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι μέσα από τα στοιχεία -σοκ του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κέντρο Ημέρας Αστέγων) της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Ενδεικτικό είναι ότι το Δίκτυο δέχτηκε 23.069 επισκέψεις εξυπηρετούμενων πολιτών. μέσα στο τελευταίο 20μηνο (Ιανουάριος 2015 – Αύγουστος 2016).
(Δηλαδή, περισσότερες από 1.000 επισκέψεις δέχονται κατά μέσο όρο τον μήνα!)
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των επισκέψεων οι 790 αφορούσαν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, οι 2.179 επισκέψεις έγιναν στη κοινωνική υπηρεσία και οι 6.741 αφορούσαν την ατομική υγιεινή. Ένας μεγάλος αριθμός επισκέψεων γίνεται για την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίηση των εξυπηρετούμενων.
Εντυπωσιακό είναι ότι στο ίδιο διάστημα ενεγράφησαν 347 νέοι εξυπηρετούμενοι.
Οι περισσότεροι από τους νέους εξυπηρετούμενους είναι οι Έλληνες (55,4%), άστεγοι (55,9%) και άνεργοι (94,8%). Είναι αξιοσημείωτο ότι το 14,6% των νέων εξυπηρετούμενων είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. (ΑΕΙ/ΤΕΙ).
Ο Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι με δεδομένη την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τις μνημονιακές πολιτικές η συστηματική δραστηριοποίηση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης απέδειξε ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να είναι αρωγός στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται πιο σκληρά από αυτή την κρίση.