Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με την...
προχειρότητά της η οποία τινάζει στον αέρα το διαγωνισμό αφού αυτοί που θα πάρουν τελικά άδειες (οι τέσσερις υπερθεματιστές) δεν θα μπορούν να εκπέμψουν καθώς πριν εκπέμψουν πρέπει να ελεγχθούν από το ΕΣΡ το οποίο πρέπει να βεβαιώσει πλήθος στοιχείων νομιμότητας λειτουργίας με σχετική πράξη.
Και φαίνεται ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό εκ των υστέρων με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασωθεί αμέσως μετά την δημοπρασία τείνοντας χείρα συνεργασίας στην αντιπολίτευση βάζοντας εκ νέου το θέμα συγκρότησης του ΕΣΡ.
Φυσικά δεν επιθυμεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ για τις επόμενες άδειες (περιφερειακές, θεματικές ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ξέρει ή να έχει καταλήξει αν και στην υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπονται μόνο περιφερειακές άδειες) αλλά διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς την ύπαρξη του ΕΣΡ δεν μπορεί να δώσει τις άδειες που ή ίδια δημοπράτησε και αν το πράξει θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο μπαράζ δικαστικών προσφυγών.
Και αυτό διότι με την υπουργική απόφαση 4297/2016) μόνο την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι την εφαρμογή και την εποπτεία του με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες αυτές να παραμένουν στο ΕΣΡ.
Για παράδειγμα στην ίδια την προκήρυξη αναφέρεται στο κεφάλαιο 10 παράγραφος 2 ότι «Σε περίπτωση παρόχων περιεχομένου οι οποίοι έχουν αναλάβει την υποχρέωση να συμμορφωθούν με μια ή περισσότερες αρνητικές ή θετικές προϋποθέσεις κατά τα τεύχη Α-Η της παρούσας προκήρυξης, η εκπομπή του προγράμματος από τον πάροχο δικτύου επιτρέπεται μόνο αφότου υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στις ως άνω προϋποθέσεις, όπως αυτό βεβαιώνεται με σχετική πράξη του ΕΣΡ.
Μέχρι την έκδοση της πράξης δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση της επιχείρησης του παρόχου περιεχομένου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεύχη Α-Η αφορούν πλήθος στοιχείων όπως οι δεσμεύσεις για το προσωπικό, το περιεχόμενο του προγράμματος, οργανόγραμμα, πιστοποιητικά που προβλέπονται από την εταιρική νομοθεσία κλπ.
Ουσιαστικά δηλαδή παρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιοι να πάρουν άδεια δεν θα μπορούν να εκπέμψουν αν δεν υπάρχει πράξη του ΕΣΡ το οποίο όμως σήμερα δεν υπάρχει.
Νίκος Καρούτζος