Latest News

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονιών: Κάθε 20 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται μια αυτοκτονία!

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου) είναι μια θλιβερή υπενθύμιση που μας φέρνει μπροστά σε εκατοντάδες...
ανθρώπινα δράματα, τα οποία συντελούνται καθημερινά στην κοινωνία μας.


Η αυτοκτονία είναι μία από τις δέκα συχνότερες αιτίες θανάτου, παγκοσμίως, και μία από τις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου για άτομα που βρίσκονται στην εφηβική και τη νεανική ηλικία. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι αυτοκτονούν, σε όλο τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι  κάθε 20 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται μια αυτοκτονία, ενώ κάθε δευτερόλεπτο γίνεται και μια απόπειρα.
Τα τελευταία χρόνια της οξύτατης οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) στα χρόνια της κρίσης οι αυτοχειρίες αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ ανάλογη ραγδαία άνοδος σημειώθηκε και στις απόπειρες αυτοκτονίας.
Οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο στην έσχατη λύση συνδέονται τόσο με την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση, όσο και με ψυχικούς παράγοντες. Αυτός ο συνδυασμός κάνει πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος, παράλληλα όμως δείχνει και την έκταση και την ένταση της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί για την αντιμετώπιση του.