Προ των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση για πολλοστή φορά η...Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου- Σάμου με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.
Με τον συνολικό αριθμό των μεταναστών να υπερβαίνει τα 2.900 άτομα στη Χίο και τα 1.500 στη Σάμο, οι λιμενικοί κάνουν λόγο για άκρως ασφυκτική κι επικίνδυνη κατάσταση σημειώνοντας ότι όσο περνάει ο καιρός τα νεύρα όλων «τεντώνουν».
Η κατάσταση στα λιμάνια
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, καθημερινά συγκεντρώνονται στους κατάπλους των πλοίων μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να μπορέσουν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής. «Πώς 8 λιμενικοί σε Υπηρεσία στη Λιμενική Αρχή Χίου θεωρείται ότι είναι εφικτό να συγκρατήσουν έναν όχλο που δεν έχει τίποτα να χάσει και για πόσο;
Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα και κανένας δεν ασχολείται σοβαρά. Έως πότε; Ωσότου γίνει κάτι άσχημο σε κάποιον συνάδελφο ή σε κάποιον πολίτη;», διερωτώνται οι Λιμενικοί.
Αναφερόμενοι στις καθημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στο λιμάνι της Χίου, οι Λιμενικοί καταγγέλλουν ότι τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε σειρά περιστατικών όπου παράτυποι μετανάστες άρχισαν να πετροβολούν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Χίου την ώρα που κατέπλεε το πλοίο ή και να πετάνε αντικείμενα προς το μέρος τους που λίγο έλειψε να τραυματίσουν στο κεφάλι έναν εξ’ αυτών.
«Λίγες μόλις μέρες πριν, στον χώρο καταγραφής της ΒΙΑΛ τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας συνάδελφος αστυνομικός από ρίψη πέτρας. Μαζεμένοι μετανάστες κατά ομάδες πετροβολούν πολίτες που περνάνε με τα οχήματά τους κοντά από το χώρο φιλοξενίας τους στη Σούδα. Περιπτερούχοι ωρύονται για την πολλοστή διάρρηξη των καταστημάτων τους από οπλισμένους με μαχαίρια μετανάστες στο χώρο του λιμανιού και όχι μόνο», προσθέτουν.
Κρύβονται στους χώρους φιλοξενίας
Οι λιμενικοί μάλιστα αναφέρουν ότι με δεδομένο ότι οι δύο από τους τρεις χώρους φιλοξενίας μεταναστών βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δίπλα σχεδόν από το κεντρικό λιμάνι της Χίου και το Λιμεναρχείο, οι ταραξίες βρίσκουν άμεσα καταφύγιο, αναμειγνυόμενοι με το υπόλοιπο πλήθος μεταναστών κάνοντας τον εντοπισμό τους σχεδόν αδύνατο, συνεχίζοντας έτσι να δρουν ανενόχλητοι.
«Έχουμε στοχοποιηθεί»
Εκτός των άλλων οι λιμενικοί θέτουν ζήτημα ασφαλείας τόσο δική τους όσο και των οικογενειών τους.
«Τα πρόσωπά μας είναι πια γνωστά. Η Χίος και η Σάμος δεν είναι Πειραιάς και Αθήνα, αλλά μια μικρή κοινωνία. Ο μόνος τρόπος πλέον για να είμαστε ασφαλής, είναι να μένουμε σπίτια μας, αφού όπου κι αν πάμε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, συναντάμε ομάδες μεταναστών να τριγυρνούν ανεξέλεγκτα στο νησί, γνωρίζοντας όλοι την ιδιότητά μας αφού έχουμε ασχοληθεί λίγο ή πολύ μαζί τους, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αποτρέποντας τους από το “όνειρο” και ξετρυπώνοντας τους από ένα φορτηγό που κρύφτηκαν για να “αποδράσουν”», προσθέτουν.
Δεν υπάρχει εξοπλισμός
Τέλος οι Λιμενικοί αναφέρουν ότι τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού μπορούν σύμφωνα με το καταστατικό τους να διαχειρίζονται και να καταστέλλουν το πλήθος. «Με τι εξοπλισμό; Ούτε ασπίδες, ούτε κράνη, ούτε κανένα μέτρο προστασίας για να μπορείς να διαχειριστείς- καταστείλεις -προφυλαχθείς από μαινόμενο πλήθος που σε πετροβολεί, έχει παρασχεθεί στα 12 άτομα όλα κι όλα, που αποτελούν τη συνολική δύναμη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Χίου και αντίστοιχα τα 11 άτομα της Σάμου. Μία χούφτα άτομα έναντι δεκάδων μεταναστών που μαζεύονται καθημερινά στο λιμάνι και πάνω από 2.500 και 1300 που έχουν συνολικά τα νησιά μας και αυτά χωρίς εξοπλισμό.
Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Ζητάμε προσωπικό, ζητάμε ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών με τουλάχιστον δέκα στελέχη Κ.Ε.Α για κάθε Λιμενική Αρχή, επιπλέον, ζητάμε εξοπλισμό. Δεν νοείται να είμαστε στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού και να παρακαλάμε ακόμη για τα αυτονόητα. Τα αυτονόητα για να προστατεύσουμε τον τόπο μας, τους ανθρώπους του, αλλά και τους εαυτούς μας. Οι συνάδελφοι δίνουν καθημερινά εαυτό για να τηρηθούν τα όσα το Κράτος διατάζει. Οφείλει όμως και το Κράτος με τη σειρά του, να κάνει κάθε τι δυνατό ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια των στελεχών του».politischios.gr