Ακίνητο στη Σιθωνία Χαλκιδικής, έκτασης 120 τ.μ. με τέσσερα υπνοδωμάτιο, δύο μπάνια και κήπο, πωλείται έναντι...
95.000 ευρώ, όπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία.
Μονοκατοικία στο Ποσείδι 135 τ.μ. με πισίνα, τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, έναν ενιαίο χώρο σοφίτας και πρόσβαση σε ιδιωτική παραλία με σκάλα, διατίθεται έναντι του ποσού των 550.000 ευρώ. Στη Νέα Καλλικράτεια, διαμέρισμα 67 τ.μ πωλείται έναντι 45.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, οι τιμές των ακινήτων στη Χαλκιδική έχουν πέσει αρκετά, ενώ όπως λέει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου Κώστας Γεωργάκος: «οι Έλληνες που πουλούν τα ακίνητά τους, αναγκάζονται να τα δώσουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές διότι χρειάζονται άμεσα χρήματα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους είτε προς τις εφορίες είτε προς τις επιχειρήσεις τους. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αδυνατούν πλέον να τα συντηρήσουν».
Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάκος, το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι πυκνοκατοικημένο με πάρα πολλά διαμερίσματα και μεζονέτες- συγκριτικά με το δεύτερο- όπου δε σημειώθηκε αντίστοιχη ανοικοδόμηση και έτσι υπάρχουν κυρίως συγκροτήματα με μεζονέτες. «Η ζήτηση ήταν πάντα μεγαλύτερη στο πρώτο πόδι και οι τιμές χαμηλότερες. Για παράδειγμα στην Καλλικράτεια μπορεί να βρει κανείς ακίνητα με 500 ευρώ/ τ.μ.. Ακίνητα που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία μπορεί να κοστίζουν 1.000 ευρώ/ τ.μ. και σε περιπτώσεις όπου πρόκειται για μονοκατοικία μπορεί να φτάσουν μέχρι 1.500- 2.000 ευρώ/ τ.μ.. Στο δεύτερο πόδι μπορούμε να βρούμε σπίτι από 800 ευρώ/τ.μ. και να φτάσουμε μέχρι τα 2.000/ τ.μ.», αναφέρει ο κ. Γεωργάκος. Και συνεχίζει: «οι Έλληνες πουλάνε τις περιουσίες τους διότι χρωστούν και χρειάζονται άμεσα χρήματα.
Δε δίνουν τα σπίτια τους για να αγοράσουν κάποιο άλλο ακίνητο. Οι αγοροπωλησίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα». Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, επισημαίνει πως οι αγοραστές είναι κυρίως Βαλκάνιοι, όμως «πρόκειται για άτομα που ανήκουν στη μεσαία και χαμηλότερη οικονομική τάξη. Λόγω της δυσφήμισης της χώρας μας, έρχονται με πολύ χαμηλά budget της τάξεως των 15.000 ευρώ για να αγοράσουν ένα ακίνητο στη Χαλκιδική. Η εικόνα που υπάρχει για τη χώρα μας, ότι βρισκόμαστε σε πολύ κακή οικονομική συγκυρία και ξεπουλάμε τις περιουσίες μας έχει προκαλέσει αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις βρίσκουν τελικά ακίνητα σε τέτοιες εξευτελιστικές τιμές. Η Ελλάδα έχει χάσει την αίγλη της και έτσι προσεγγίζουμε αγοραστές χαμηλών εισοδημάτων από τις γειτονικές χώρες».
Σέρβοι, Βούλγαροι και Σκοπιανοί… γείτονες
Οι εποχές που Έλληνες πουλούσαν τα ακίνητα τους για να βρεθούν από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής στο δεύτερο, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής Γρηγόρης Στιβαχτάρης αναφέρει ότι την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, αρκετοί ήταν αυτοί που πουλούσαν για πολλούς και διάφορους λόγους τις κατοικίες τους (να αποφύγουν την κίνηση, την πολυκοσμία κ.ο.κ.) στο πρώτο πόδι με σκοπό να αγοράσουν στο δεύτερο, αυτό όμως πλέον δε συμβαίνει. «Τα ακίνητα που προσφέρονται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής είναι στο 1/5 συγκριτικά με αυτά στο πρώτο. Στο δεύτερο πόδι μιλάμε κυρίως για μεζονέτες και λίγα διαμερίσματα. Οι τιμές δεν είναι σταθερές, διαμορφώνονται από τον αγοραστή. Ο πωλητής μπορεί να ζητάει για παράδειγμα 40.000 ευρώ και ο αγοραστής να δίνει 20.000 ευρώ, αυτή η συναλλαγή τελικά θα γίνει άσχετα από τα αρχικά ποσά που μπορεί να τέθηκαν. Τα ακίνητα που διατίθενται στην αγορά είναι κυρίως μικρά διαμερίσματα από 20.000- 50.000 ευρώ, αυτά έχουν ζήτηση και οι αγοραστές τις περισσότερες φορές είναι Βαλκάνιοι. Υπάρχει ενδιαφέρον και από Ρώσους, όμως η υποτίμηση του ρουβλιού επηρέασε κατά πολύ την αγορά γης την τελευταία τριετία. Σέρβοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Ρουμάνοι και Μολδαβοί είναι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική», εξηγεί ο κ. Στιβαχτάρης. Όσο για τους πωλητές, ο κ. Στιβαχτάρης σημειώνει πως πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από τη μεσαία και υψηλή τάξη. «Όλοι οι Έλληνες αγόρασαν μία εξοχική παραθεριστική κατοικία παίρνοντας ένα δεύτερο δάνειο. Είχαν ένα δάνειο για την κύρια κατοικία και ένα ακόμη για το εξοχικό. Όταν όμως ήρθαν οι φόροι, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ. έφτασαν σε σημείο να μη μπορούν να τα συντηρήσουν. Υπάρχει ζήτηση στην αγορά ακινήτων, όμως κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα προ- νομιούχα σπίτια της Χαλκιδικής είναι ανάρπαστα και αρκετοί ιδιοκτήτες που δε μπορούν να τα συντηρήσουν, επιλέγουν να τα νοικιάσουν με χρεώσεις 300- 500 ευρώ το βράδυ».
«Μαύρο» χρήμα και παραμεσίτες
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής λέει χαρακτηριστικά ότι στο σύλλογο είναι καταγεγραμμένοι και ενεργοί 56 επαγγελματίες, ενώ υπάρχουν και άλλοι 20 νόμιμοι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στο νομό. «Οι νόμιμοι μεσίτες έχουν πολύ μικρό κομμάτι της πίτας των αγοροπωλησιών στη Χαλκιδική. Για παράδειγμα αν στις εφορίες Πολυγύρου και Μουδανιών έχουμε 1.000 αγοροπωλησίες για το 2016, λιγότερες από τις 250 έγιναν με νόμιμο μεσίτη και μεσιτικό γραφείο. Οι υπόλοιπες πράξεις έγιναν είτε απευθείας μεταξύ των ενδιαφερόμενων είτε με παράνομους μεσίτες. Όπου σε αυτή την περίπτωση χάνει φυσικά χρήματα το κράτος αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και για τους ίδιους τους αγοραστές», επισημαίνει ο κ. Στιβαχτάρης. Και τονίζει: «σχεδόν καθημερινά φτάνουν στα μεσιτικά γραφεία πελάτες που έχουν αγοράσει προβληματικά ακίνητα. Για παράδειγμα, αγόρασαν ένα ακίνητο τεσσάρων στρεμμάτων άρτιο και οικοδομήσιμο από έναν παραμεσίτη χωρίς να υπάρχει οργανωμένη διαδικασία και χωρίς να ελέγξουν οι αγοραστές τι γίνε- ται στο δασαρχείο. Όταν λοιπόν πήγαν να βγάλουν άδεια από το δασαρχείο, ανακάλυψαν ότι το ακίνητο είναι 2,5 στρεμμάτων, πλήρωσαν δηλαδή για «μαϊμού» τεσσάρι. Σε όλη τη Χαλκιδική υπάρχουν τέτοια περιστατικά, όπου οι αγοραστές πέφτουν θύματα επιτήδειων. Παρόλα αυτά όμως, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, ο κόσμος συνεχίζει και πηγαίνει σε παράνομους μεσίτες. Όλα αυτά δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο παραοικονομίας, διότι πρόκειται για μαύρα χρήματα. Εδώ και 10 χρόνια που βρίσκομαι στο σύλλογο μεσιτών, ζήτημα να άκουσα μία περίπτωση παράνομου μεσίτη που ελέγχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες», καταλήγει ο κ. Στιβαχτάρης.
Της Έλενας Καραβασίλη
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καρφίτσα»