Latest News

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Δεύτερη μήνυση από Έλληνα εφοπλιστή


Διαστάσεις παίρνει το θέμα της τράπεζας HSBC, οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας διώκονται από την...
ελληνική Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. 
Ήδη ο τακτικός ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει αρχίσει με επείγουσες διαδικασίες την έρευνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν αποκαλυφθούν τα στοιχεία που συλλέγει, θα κάνουν πάταγο. 
Να σημειώσουμε ότι για την παράνομη δραστηριότητα της HSBC ενημερώθηκε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 30.5.2016 έπειτα από έγγραφη καταγγελία της εταιρίας Amaryllis, η οποία είναι μια από εκείνες που υπέστησαν σοβαρές ζημιές επειδή πίστεψαν στις απατηλές υποσχέσεις των «golden boys» της τράπεζας και ξαφνικά με τα «τοξικά προϊόντα» βρέθηκαν στον αέρα.
Εντυπωσιακά πάντως είναι και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και από ξένες τραπεζικές πηγές, οι οποίες θεωρούν την HSBC «τοξική τράπεζα» που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα! Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔNT σε έκθεσή του για το διεθνές τραπεζικό σύστημα αναφέρει πως, μετά την Deutsche Bank, η HSBC και η Credit Suisse είναι οι μεγαλύτερες πηγές κινδύνων για την παγκόσμια τραπεζική αγορά!!!
Τραπεζικοί κύκλοι αναφερόμενοι στην HSBC τόνιζαν ότι από το 2014 είχε αρχίσει να κινείται περίεργα στην Ελλάδα, καθώς με ολοσέλιδες πληρωμένες καταχωρίσεις σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες προσέφεραν δελεαστικά προϊόντα και υπηρεσίες που σε καμία περίπτωση δεν συμβάδιζαν με την επικρατούσα τραπεζική λογική και την οικονομική πραγματικότητα. 
Συγκεκριμένα, οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η τράπεζα διέθετε προϊόντα 3μηνης, 4μηνης, 6μηνης και ετήσιας προθεσμιακής κατάθεσης με επιτόκια που έφταναν το 2,5% και πληρώνονταν εφάπαξ κατά την έναρξη της προθεσμίας. Τα προϊόντα αυτά (ομόλογα), όμως, στην πορεία αποκαλύπτετο ότι κάτω από αδιαφανείς συνεργασίες έμπλεκαν με το κινεζικό νόμισμα και δημιουργείτο ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος οδηγούσε τον επενδυτή σε περιπέτειες. 
Επίσης στις διαφημιστικές καταχωρίσεις της η ίδια τράπεζα ανέφερε ότι ανάμεσα στα προνόμια που θα παρείχε στους πελάτες της ήταν και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε υποκαταστήματά της σε ολόκληρο τον κόσμο για να μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο και χωρίς χρεώσεις. 
Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν η εμπλοκή της με ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες παραπλανήθηκαν από τη συγκεκριμένη τράπεζα και με αφορμή δανειακές συμβάσεις που αφορούσαν αγορά πλοίων ενεπλάκησαν σε τοξικά swaps αφού τα τραπεζικά στελέχη της είχαν αποκρύψει από τους πλοιοκτήτες τούς τεράστιους κινδύνους ζημιών που θα μπορούσαν να έχουν εξαιτίας των διακυμάνσεών τους. Σε αυτό ακριβώς το γεγονός βασίζεται και η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Και δεύτερη μήνυση 
Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε βάρος στελεχών της HSBC διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, έπειτα από δεύτερη μήνυση του Γεράσιμου Καλογηράτου για κακουργηματική απιστία κατ’ εξακολούθηση, για παράνομη διαχείριση εταιρικών λογαριασμών της εταιρείας Primerose. Συγκεκριμένα, η μήνυση κατατέθηκε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εναντίον τεσσάρων στελεχών της τράπεζας που βρίσκονται στην Ελλάδα και ενός που βρίσκεται στην κεντρική διοίκησή της στο εξωτερικό, για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας κατ’ εξακολούθηση, της επεξεργασίας επαγγελματικών απορρήτων, της συκοφαντικής δυσφήμησης, καθώς και της απατηλής πρόκλησης βλάβης.
Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη της τράπεζας αδιαφορούν πλήρως για την ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Αθηνών ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου εις βάρος τους και εμμένουν στις απατηλές συμβάσεις, διαπράττοντας εξακολουθητικές πράξεις της κακουργηματικής απάτης για την οποία ήδη διώκονται.
Επισημαίνεται ακόμη ότι τον περασμένο μήνα (6.6.2016) ζητήθηκε από τις αρμόδιες δικαστικές - εισαγγελικές αρχές ν’ αναζητήσουν ειδικώς κρίσιμα στοιχεία και έγγραφα, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν και άλλοι επενδυτές - θύματα, πλην της εταιρείας του Γεράσιμου Καλογηράτου, στους οποίους διακινήθηκαν αντίστοιχες συμβάσεις με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, και στοιχεία για τη μεταπώληση των επίδικων συμβάσεων swap που αφορούν την εταιρεία Primerose. 
Σημειώνεται επίσης ότι η τράπεζα έχει κατηγορηθεί πολλές άλλες φορές για διάφορα αδικήματα στο εξωτερικό, όπως χειραγώγηση των τιμών των διαφόρων χρηματιστηριακών μετάλλων επί οκτώ έτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από διάφορα καρτέλ, απάτη σε βάρος επενδυτών στην Ελλάδα για πώληση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (25 Έλληνες επενδυτές έχασαν 3.000.000 ευρώ) με το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor και Euribor, το σκάνδαλο για παραβίαση ευρωπαϊκών κανόνων περί καρτέλ με στήσιμο μηχανισμού χρηματοοικονομικών εργαλείων swaps και παραγώγων για τη χειραγώγηση των ισοτιμιών του ευρώ και των διατραπεζικών επιτοκίων, πώληση τοξικών προϊόντων, διάφορα οικονομικά προϊόντα τα οποία προωθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες και τα οποία διαφημίζονται απατηλά ότι εξασφαλίζουν στις εταιρείες αυτές προστασία από ένα συγκεκριμένο επιτοκιακό περιβάλλον, καθώς και απάτη 16,4 εκατ. δολαρίων για πώληση προϊόντων με κρυφούς και επαχθείς όρους σε ηλικιωμένους στη Μεγάλη Βρετανία. topontiki.gr/