Μουδιασμένoς είναι ο τουριστικός κλάδος από την απόφαση του Brexit, καθώς οι Βρετανοί αποτελούν τη μία από τις δύο μεγαλύτερες «δεξαμενές» του...
ελληνικού τουρισμού, με περίπου 2,5 έως 3 εκατ. επισκέπτες ετησίως.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι φόβοι των ελλήνων εκπροσώπων του τουρισμού, σε αυτήν τη φάση, αφορούν κυρίως τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, «αν συνεχιστεί η υποτίμηση της στερλίνας, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των βρετανών πολιτών».
Για τους Βρετανούς που έχουν ήδη αγοράσει κάποιο πακέτο διακοπών, λένε οι έλληνες ξενοδόχοι, το Brexit και τα νέα δεδομένα που αυτό δημιουργεί στη βρετανική οικονομία και τις επιχειρήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν αρκετούς στην απόφαση να μην ταξιδέψουν τώρα για διακοπές ή να περιορίσουν τον χρόνο τους.
Ωστόσο, ακόμα κι αν τελικά ταξιδέψουν, ερωτηματικό παραμένει το πώς θα συμπεριφερθούν καταναλωτικά, όπως και το πώς θα διαχειριστούν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους.
Επίσης, για τους Βρετανούς που δεν έχουν επιλέξει / αγοράσει ακόμα κάποιο πακέτο διακοπών, ο βασικός κίνδυνος είναι να μην το αποτολμήσουν για φέτος.
Σημειώνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των επισκεπτών από τη Βρετανία αφορά κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, δηλαδή κρατήσεις που γίνονται λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι και κατά κύριο λόγο μέσα στην περίοδο αιχμής. Το ίδιο ισχύει και για τους Βρετανούς που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν μεμονωμένα.