Οφειλέτες που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 150.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν άμεσα ειδοποιητήρια από τη...
Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Μάλιστα δε θα έχουν και πολύ χρόνο, διότι τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» θα τους δίνουν περιθώριο ως τις 27 Ιουνίου προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Το δυνατό «όπλο» που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ΓΓΔΕ δεν είναι άλλο από αυτό της... δημοσιότητας. Προειδοποιεί δηλαδή ότι όποιος χρεοφειλέτης δε συμμορφωθεί με τις οδηγίες της τότε θα αναρτήσει το όνομά του στο διαδίκτυο, κάνοντας πράξη προηγούμενη απόφαση του υπουργείου οικονομικών.
Το ΥΠΟΙΚ διαθέτει στο ηλεκτρονικό σύστημα όλους τους εν λόγω οφειλέτες, οι οποίοι απειλούνται αφενός με κατασχέσεις και δημοσιοποίηση των στοιχείων αφετέρου με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης. Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν ενεργοποιήσει τις διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν εκπονήσει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κάθε τρίμηνο θα δημοσιοποιείται η λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.
Οι λίστες θα περιλαμβάνουν:
-Φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
-Επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
Από τη «δαγκάνα» της Εφορίας όμως δε θα ξεφύγουν και οφελιλέτες με πολύ λιγότερα χρέη. Έτσι, έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται και ειδοποιητήρια οφειλέτες με χρέη άνω των 500 ευρώ, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι 3,7 εκατ. φορολογούμενοι οφείλουν στην Εφορία περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ενώ 6.500 οφειλέτες έχουν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ και συνολικά οφείλουν 60,5 δισ. ευρώ. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν πως με την κίνηση της δημοσιοποίησης ονομάτων πολλοί παραβάτες θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους ώστε να αποφύγουν τη διαπόμπευση.
Να θυμίσουμε ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα δρομολογηθεί μια έτοια ενέργεια. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί και το 2011 επί υπουργίας Βενιζέλου και πάλι για όσους χρωστούσαν πάνω από 150.000 ευρώ στο κράτος, αλλά δεν πλήρωναν το χρέος τους. Πάντως δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια τότε και για αυτό δεν επαναλήφθηκε...