Νέα εντυπωσιακά στοιχεία για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος με θύμα τον Παντελή Παντελίδη, αλλά και για το τι είχε προηγηθεί την... προηγούμενη νύχτα ως τα ξημερώματα, έρχονται στο φως μέσα από την δικογραφία της υπόθεσης, την οποία αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».
Οι δύο κοπέλες που επέβαιναν στο μαύρο SUV περιγράφουν στις καταθέσεις τους τη διαδρομή ως το σημείο του δυστυχήματος και το τι συνέβη ως την πρόσκρουση. Η Μίνα Αρναούτη, η κοπέλα που καθόταν στο πίσω κάθισμα, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες ώρες δίπλα στο πλευρό του τραγουδιστή, ενώ για τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το αυτοκίνητο χτυπήσει στις μπαριέρες λέει: «Αντιλήφθηκα ότι έτρεχε ο Παντελίδης και του ζήτησα να μειώσει ταχύτητα και να φορέσει ζώνη». Η δε Φρόσω Κυριάκου στη δική της κατάθεση λέει ότι δεν κατάλαβε πώς έφυγαν από τον δρόμο, αφού στη διάρκεια της διαδρομής ασχολιόταν με το κινητό της.
Οι φίλοι του τραγουδιστή από την πλευρά τους, οι άνθρωποι με τους οποίους έπαιζε χαρτιά μέχρι τα ξημερώματα εκείνης της άτυχης ημέρας, παραδέχονται ότι ο Παντελίδης είχε καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και υποστηρίζουν ότι ζήτησαν από τη Φρόσω να οδηγήσει εκείνη. Αυτές οι καταθέσεις έρχονται να ενισχύσουν τον ισχυρισμό της οικογένειας ότι δεν ήταν ο Παντελίδης ο οδηγός την ώρα της σύγκρουσης.
Φωτογραφίες ντοκουμέντο
Μέσα στην πολυσέλιδη δικογραφία, εκτός από τα πορίσματα και τις καταθέσεις υπάρχει και μια ένορκη εξέταση μιας γυναίκας που δόθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, λίγες ώρες προτού κλείσει η δικογραφία και σταλεί στον εισαγγελέα. Η γυναίκα αυτή υποστηρίζει ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο δίπλα στη Φρόσω Κυριάκου και άκουσε τον πατέρα της νεαρής να λέει στον δικηγόρο της ότι το αυτοκίνητο το οδηγούσε η κόρη του...
Φωτογραφίες-ντοκουμέντα που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ» δείχνουν πώς βρέθηκε το όχημα αμέσως μετά την ανατροπή αλλά και τις προσπάθειες των πυροσβεστών να απεγκλωβίσουν έναν-έναν τους τρεις επιβαίνοντες.
Οι καταθέσεις της Μίνας και της Φρόσως
Δεκαεπτά μόλις ώρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο στην αερογέφυρα της λεωφόρου Βουλιαγμένης, η 20χρονη Φρόσω Κυριάκου μέσα από τον «Ευαγγελισμό» δίνει την πρώτη κατάθεσή της στους αστυνομικούς της Τροχαίας Ελληνικού. «Ημουν συνοδηγός στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Παντελής Παντελίδης και στις πίσω θέσεις επέβαινε η Μυρσίνη Αρναούτη. Κινούμασταν επί της γέφυρας του πρώην ανατολικού αεροδρομίου με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ρεύμα προς Αθήνα.
Κανένας μας δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Κάποια στιγμή ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και βγήκαμε από την πορεία μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής κινούμασταν με κανονική και σταθερή ταχύτητα. Στο ύψος της στροφής ο Παντελής ανέπτυξε ταχύτητα, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Από τα λίγα που μπορώ να θυμηθώ είναι ότι το αυτοκίνητο ανετράπη και ήμασταν και οι τρεις εγκλωβισμένοι. Στη συνέχεια μας απεγκλώβισαν, αλλά δεν θυμάμαι ποιοι. Στη συνέχεια μεταφέρθηκα με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Ημουν η πρώτη που απεγκλώβισαν από το όχημα και ήμουν στη θέση του συνοδηγού. Αυτά μπορώ να θυμηθώ προς το παρόν», ανέφερε συγκεκριμένα η Κυριάκου, επισημαίνοντας στο τέλος το εξής: «Επιθυμώ την αστική μου αποζημίωση».
Σχεδόν δυόμισι μήνες μετά, στις 26 Απριλίου, η 20χρονη πηγαίνει στην Τροχαία Ελληνικού και δίνει συμπληρωματική κατάθεση. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Βρισκόμασταν σε φιλική οικία μαζί με τον Παντελή Παντελίδη και τη Μυρσίνη Αρναούτη. Καθόμασταν σε έναν καναπέ και δεν μπορούσαμε να δούμε τι κάνει ο Παντελίδης καθώς και αν έχει καταναλώσει αλκοόλ και σε τι ποσότητα. Τις πρωινές ώρες αποχωρήσαμε οι τρεις μας για να επιβιβαστούμε στο αυτοκίνητο. Εγώ, όπως είχα καταθέσει, κάθισα στη θέση του συνοδηγού και η Αρναούτη στο πίσω κάθισμα. Δεν θυμάμαι ακριβώς σε ποια πλευρά.
Στη θέση του οδηγού κάθισε ο Παντελίδης και ξεκινήσαμε. Μάλιστα βρεθήκαμε σε κάποιο αδιέξοδο και με οπισθοπορεία βγήκαμε από αυτό. Εγώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής κρατούσα το κινητό μου και δεν κοίταζα εμπρός. Μετά την πρόσκρουση δεν θυμάμαι κάτι και πιθανόν να έχασα τις αισθήσεις μου και ξύπνησα εντός του αυτοκινήτου από φωνές της Αρναούτη. Και πιθανόν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που με απεγκλώβισαν από το όχημα. Δεν επιθυμώ την ποινική δίωξη κανενός για το ατύχημα και τον τραυματισμό μου αλλά επιθυμώ την πλήρη αστική μου αποκατάσταση».
Η 30χρονη Μίνα Αρναούτη, που τραυματίστηκε σοβαρά και ακόμα βρίσκεται στον «Ευαγγελισμό», έκανε δύο μήνες να συνέλθει για να μπορέσει να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς της Τροχαίας Ελληνικού. Στις 20 Απριλίου κλιμάκιο της Αστυνομίας την επισκέφθηκε στο νοσοκομείο και πήρε τη μία και μοναδική κατάθεσή της. «Τη 18η Φεβρουαρίου βρισκόμουν στην περιοχή του Ελληνικού σε φιλική οικία του Παντελή Παντελίδη, με τον οποίο ήμουν παρέα καθώς και με την Κυριάκου Ευφροσύνη. Και πριν ήμασταν όλοι μαζί και μεταβήκαμε στην οικία με το αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο Παντελίδης. Φύγαμε από το σπίτι χωρίς να προσέξω την ακριβή ώρα και επιβιβαστήκαμε πάλι στο όχημα. Εγώ κάθισα στο πίσω κάθισμα δεξιά και στη θέση του συνοδηγού η Κυριάκου, ενώ στη θέση του οδηγού ο Παντελίδης. Κατά την πορεία μας ο Παντελίδης μπήκε σε αδιέξοδο και με οπισθοπορεία κινηθήκαμε προς τη γέφυρα εξόδου του πρώην ανατολικού αεροδρομίου για τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Κατάλαβα ότι ο οδηγός ήταν σε θέση να οδηγεί και δεν μου έδωσε την εντύπωση ανθρώπου που να μην έχει τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής αντιλήφθηκα ότι έχει αναπτύξει ταχύτητα και τον παρότρυνα να μειώσει την ταχύτητα, φορώντας αμέσως τη ζώνη ασφαλείας.
Ο οδηγός δεν μείωσε την ταχύτητα, αλλά αντίθετα ένιωσα ότι η ταχύτητα του οχήματος αυξήθηκε λίγο πριν τη γέφυρα. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι χάθηκε ο έλεγχος του οχήματος και από το σημείο αυτό και ύστερα δεν θυμάμαι κάτι άλλο. Συνήλθα στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, σοβαρά τραυματισμένη και έμαθα για τον χαμό του οδηγού βρισκόμενη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επίσης έμαθα ότι η Κυριάκου είχε τραυματιστεί ελαφρά», λέει η Αρναούτη. Στην ερώτηση του αστυνομικού αν κατά τη διάρκεια της διαδρομής αντελήφθη κάποιο άλλο όχημα ή άνθρωπο να έχει παρεμβληθεί στην πορεία του οχήματος, είπε ότι δεν θυμάται και προσέθεσε: «Τη διάρκεια που βρισκόμασταν στην οικία που προανέφερα ήμουν καθισμένη με την Κυριάκου, και δεν είδα αν ο Παντελίδης είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ και πόση. Εγώ είχα πιει 5 με 6 ποτά. Κατά την επιβίβασή μας ήμασταν μόνο οι τρεις μας και δεν φορέσαμε ζώνες ασφαλείας, την οποία, όπως προείπα, φόρεσα στη συνέχεια λόγω φόβου. Δεν επιθυμώ την ποινική δίωξη κανενός για τον τραυματισμό μου, επιθυμώ όμως την πλήρη αστική μου αποζημίωση».
Τι είπαν οι φίλοι του Παντελή
Τρεις μήνες μετά το τροχαίο της Βουλιαγμένης, μετά από έγγραφη απαίτηση της οικογένειας του τραγουδιστή, οι φίλοι του Παντελή Παντελίδη που βρίσκονταν μαζί του το μοιραίο βράδυ στο διαμέρισμα της Γλυφάδας κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση. Πρώτος πήγε ο κοσμηματοπώλης Χ.Τ.: «Βρισκόμουν μαζί με άλλα άτομα στην περιοχή του Ελληνικού στο σπίτι της 29ης οδού και γύρω στις 04.00 ήρθε ο φίλος μου Παντελής Παντελίδης μαζί με την Κυριάκου και την Αρναούτη. Από ό,τι θυμάμαι είχαν έρθει από το κέντρο διασκέδασης “Απλά Ελληνικά”. Μαζευτήκαμε για να παίξουμε χαρτιά. Εγώ πρώτη φορά βρισκόμουν σε αυτή την οικία.
Ο Παντελίδης ζήτησε να του φέρουν ποτό, και μάλιστα ουίσκι, ενώ για τις γυναίκες, σαμπάνια. Στο σπίτι αυτό μείναμε μέχρι τις 08.00 και μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε καταναλώσει 4-6 ποτήρια ουίσκι. Τα τελευταία 45 λεπτά δεν είχε πιει καθόλου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας και προς το τέλος είπα σε κάποιο άτομο που έβαζε ποτά: “Τι κάνεις; Είναι δυνατόν να του βάζεις ενώ βλέπεις ότι είναι πιωμένος;”. Επίσης είπα να του φτιάξουν καφέ, πράγμα το οποίο έγινε, αλλά ο Παντελής αρνήθηκε να πιει. Κατά την αποχώρηση, τους κάναμε πλάκα για τα χαρτιά, μιλήσαμε για την πρεμιέρα του και απευθύνθηκα στη Φρόσω: “Ρε Φρόσω, για καλό και για κακό μπορείς να οδηγήσεις το αυτοκίνητο;”. Η Φρόσω μου κούνησε καταφατικά το κεφάλι της κι εγώ επανέλαβα την ίδια ερώτηση παίρνοντας την ίδια καταφατική απάντηση. Μου έδωσε να καταλάβω ότι θα οδηγούσε το αυτοκίνητο. Κατά την αποχώρηση ο Παντελίδης φαινόταν ότι είχε πιει και μάλιστα πολύ. Δεν παραπατούσε, αλλά δεν ήταν και νηφάλιος. Δεν είδα ποιος μπήκε στο αυτοκίνητο, ούτε ποιος οδήγησε».
Η συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε η Φρόσω Κυριάκου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καθόταν μαζί με τη φίλη της Μίνα Αρναούτη στον καναπέ και όχι στο τραπέζι με την τσόχα, με αποτέλεσμα να μη βλέπει αν και πόσο είχε πιει ο Παντελίδης. Οι φωτογραφίες που αποκάλυψε, όμως, πρώτο απ’ όλους το «ΘΕΜΑ» δείχνουν τις δύο φίλες του άτυχου τραγουδιστή να κάθονται στο πλευρό του την ώρα που έπαιζε χαρτιά
Ενας δεύτερος φίλος του Παντελίδη που βρισκόταν στο σπίτι της Γλυφάδας έδωσε μια σύντομη κατάθεση για όλα όσα είχαν συμβεί τις τελευταίες ώρες. «Είχαμε μαζευτεί στο σπίτι χωρίς να γνωρίζω τον αριθμό των ατόμων για να παίξουμε χαρτιά. Γύρω στις 03.30-04.00 ήρθε και ο Παντελίδης μαζί με την Κυριάκου και την Αρναούτη. Ζήτησαν να πιουν ποτά, ο Παντελίδης ουίσκι ενώ οι γυναίκες σαμπάνια. Παραμείναμε στο σπίτι αυτό μέχρι τις 07.50 και στη συνέχεια αφού αστειευτήκαμε αποχώρησε μαζί με τις γυναίκες. Μάλιστα του είπαμε να οδηγήσει άλλος το αυτοκίνητο, αλλά αρνήθηκε. Ο Χ.Τ. ρώτησε τη Φρόσω δύο φορές αν μπορεί να οδηγήσει, αυτή κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι της χωρίς συναίνεση. Φύγαμε από το σπίτι χωρίς να γνωρίζω ποιος οδήγησε, σε ποιες θέσεις καθόταν ο καθένας τους», ανέφερε ο δεύτερος φίλος του άτυχου τραγουδιστή Ε.Ζ.
Ο στενός του συνεργάτης Ιωάννης Ζακάκης που εκείνο το μοιραίο βράδυ ήταν για πολλές ώρες μαζί του αλλά αποχώρησε πριν ο Παντελίδης πάει στο σπίτι της Γλυφάδας για να παίξει χαρτιά, κατέθεσε μεταξύ άλλων: «Κατευθύνθηκα προς το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” όπου συνάντησα τη Φρόσω Κυριάκου, η οποία είχε τραυματιστεί πιο ελαφρά. Σε συνομιλία που είχαμε τη ρώτησα τι έγινε και μου απάντησε: “Φύγαμε από τη φιλική οικία και πριν φτάσουμε στη γέφυρα εγώ κοίταζα το κινητό μου, ο Παντελής έτρεχε και την ώρα που χάθηκε ο έλεγχος του οχήματος άπλωσε το χέρι του προς εμένα για να με προστατεύσει, τρακάραμε και βρέθηκε πάνω μου. Μετά την κηδεία του Παντελή ξαναπήγα στο νοσοκομείο και προτού μπω στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν, η μητέρα της μου είπε να περιμένω και ότι θα με ειδοποιήσει αυτή, όπως κι έγινε. Τη ρώτησα ξανά αν είπε κάτι ο Παντελής κατά τη στιγμή του ατυχήματος και μου είπε:
“Το μόνο που κατάλαβα κατά τη σύγκρουση και τη στιγμή που αναποδογυρίσαμε και βρέθηκα από πάνω του είναι ότι δεν έτρεχε πολύ”. Πράγματα τα οποία ήταν αντίθετα με αυτά που μου είπε πριν από λίγες ημέρες. Με την Κυριάκου Φρόσω είμαι φίλος και δούλευε στο κατάστημα που διατηρώ και μου είχε εμπιστοσύνη. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα συναντηθήκαμε ξανά σε καφετέρια στο κέντρο των Αθηνών. Εκεί τη ρώτησα: “Γιατί δεν έχεις πάει να πεις συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παντελή;”, κι εκείνη μου απάντησε: “Δεν ξέρω αν μπορώ και αν είναι να κανονίσουμε να πάμε μια μέρα μαζί”, και στη συνέχεια μου είπε: “Εμαθα ότι η οικογένεια του Παντελή μου έχει κάνει μήνυση ότι μπορεί να οδηγούσα εγώ”. Εκείνη τη στιγμή απόρησα γιατί μου το είπε αυτό, κάτι το οποίο δεν υπήρχε και δεν είχε σκεφτεί κανένας. Τη ρώτησα: “Φρόσω, μήπως έχει συμβεί κάτι διαφορετικό;”. Κι εκείνη μου απάντησε: “Γιάννη, δεν μπορώ να μιλήσω τώρα, το βράδυ εκείνο γίνανε πολλές άσχημες συγκυρίες για να φτάσουμε εκεί”. Και τις τρεις φορές που συναντηθήκαμε μου είπε τρεις διαφορετικές εκδοχές για το ατύχημα. Θέλω να προσθέσω ότι ο Παντελίδης, επειδή έχει συμβεί αρκετές φορές να ξενυχτήσουμε, έδινε πάντα το αυτοκίνητο σε εμένα καθώς και σε άλλα φιλικά άτομα».
Τι άκουσε η μάρτυρας στο νοσοκομείο
Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στην Τροχαία Ελληνικού κατέθεσε η μητέρα του Παντελίδη, Αθηνά, δηλώνοντας τα εξής: «Από το σύνολο των στοιχείων που έχω συλλέξει είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν η Κυριάκου Φρόσω. Επιφυλάσσομαι εντός 20 ημερών να σας προσκομίσω όλα τα σχετικά έγγραφα. [...]. Επειδή χθες το απόγευμα επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικά και μας μετέφερε συγκλονιστικά γεγονότα η Ρ.Ε., η οποία νοσηλευόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Κυριάκου Φρόσω κατά το χρονικό διάστημα που και αυτή νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό» και μπορεί να καταθέσει πολύτιμα στοιχεία, αιτούμαι να ληφθεί ένορκη κατάθεσή της».
Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα η συγκεκριμένη μάρτυρας μετέβη στην Τροχαία Ελληνικού δίνοντας την εξής κατάθεση: «Κατά τις πρωινές ώρες της 18 Φεβρουαρίου ήρθε σε διπλανό κρεβάτι απέναντί μου η Κυριάκου Φρόσω για νοσηλεία από τροχαίο ατύχημα και αυτή. Το βράδυ της ίδιας ημέρας και περίπου στη 01.30 ήρθαν αστυνομικοί και πήραν κατάθεση από τη Φρόσω. Στην αρχή είπε ότι δεν θυμόταν τίποτα και κάποια στιγμή άκουσα ότι είπε στους αστυνομικούς ότι οδηγούσε ο Παντελίδης. Την 20ή Φεβρουαρίου γύρω στις 19.00 ήρθε στο δωμάτιο κάποιος δικηγόρος και συζητούσε με τον πατέρα της Φρόσως στο διπλανό κρεβάτι από εμένα, ο οποίος είπε στο δικηγόρο ότι οδηγούσε η Φρόσω. Ο δικηγόρος απάντησε: “Να κάνει ακόμα ότι δεν θυμάται μέχρι να συνέλθει και το άλλο κορίτσι από την Εντατική για να πουν τα ίδια στις καταθέσεις τους και καλό θα ήταν να μην κινηθούν ακόμη δικαστικά εναντίον κάποιου γιατί μπορεί να δίνουν αντί να παίρνουν». Φοβόταν λόγω της έκτασης που είχε πάρει το ατύχημα ότι θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με πολλούς. Στις 5 Ιουνίου αποφάσισα και τηλεφώνησα στη μητέρα του Παντελίδη και την ενημέρωσα για όσα κατέθεσα και αν μπορώ να τα καταθέσω όλα αυτά».
Ο δικηγόρος της οικογένειας Παντελίδη, Χαράλαμπος Λυκούδης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζει: «Η ένορκη κατάθεση μάρτυρος που βρέθηκε νοσηλευόμενη στο ίδιο δωμάτιο του “Ευαγγελισμού” με μία εκ των συνεπιβαινουσών και περιγράφει σημαντικά γεγονότα των ημερών εκείνων, είναι από τα πιο σοβαρά στοιχεία της τετράμηνης προανάκρισης. Μαζί με τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων που περιγράφουν τη στιγμή της αποχώρησης του Παντελή από την οικία που βρισκόταν και την εύρεση βιολογικού υλικού της συνεπιβαίνουσας στην κολό να του οδηγού του αυτοκινήτου, είναι, κατά τη γνώμη μου, σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία που θα συναξιολογηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Πέραν αυτών, ουδένα νέο αποδεικτικό στοιχείο προέκυψε σχετικά με το αγωνιώδες ερώτημα “ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο”. Μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες πέραν των αναληθειών που αναφέρουν καταλήγουν -ακόμη και λίγες ώρες μετά το δυστύχημα- με τη φράση “επιθυμώ την πλήρη ΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ”, θα αξιολογηθούν αναλόγως. Φτάνει η ώρα της, με επιστημονικό τρόπο, αποκάλυψης της αλήθειας».