Τουλάχιστον 117 σοροί ανθρώπων ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης, με τις διαστάσεις του δράματος των μεταναστών να είναι...
πλέον ασύλληπτες.Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, ενώ μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και παιδιά. Σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου και την μη κυβερνητική οργάνωση Migrant Report, η παραλία της δυτικής πόλης Ζουάρα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο προσφύγων, γεμάτη με σορούς νεκρών σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχο του λιβυκού ναυτικού, οι σοροί των μεταναστών περισυλλέγησαν μετά την ανατροπή πλοιαρίου στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, χωρίς ωστόσο, να είναι σαφές πότε έγινε το ναυάγιο, αφού τα πτώματα ήταν σε αποσύνθεση και, επί του παρόντος, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία.
BREAKING: Libyan navy spokesman says more than 100 bodies of migrants retrieved after boat capsized off Libyan shores.
Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση στις αναχωρήσεις προσφύγων από τις ακτές της βόρειας Αφρικής με προορισμό την Ιταλία. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα 880 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις λιβυκές ακτές.
Το χρονικό του ναυαγίου
Άλλη μία σορός ανασύρθηκε κατά την ευρεία επιχείρηση που είναι εξέλιξη ανοιχτά των Καλών Λιμένων της Κρήτης μετά το ναυάγιο με μετανάστες, με αποτέλεσμα οι νεκροί να είναι τώρα τέσσερις. 302 ψυχές έχουν διασωθεί κατά τη διάρκεια της ευρείας επιχείρησης διάσωσης εκατοντάδων μεταναστών που επέβαιναν σε πλοίο στη θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά των Καλών Λιμένων (75 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων).
Στην επιχείρηση συμμετείχαν πέντε παραπλέοντα πλοία, ενώ στην πορεία έσπευσε ακόμη Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο Ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επικρατούν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 BF.
Σύμφωνα με πηγές, οι ναυαγοί έχουν ζητήσει μεταφορά στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαϊτάκης ενημέρωσε πως είχαν περισυλλεγεί πάνω από 300 άτομα, σώα, και πως η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε για την κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τους, 240 από τους μετανάστες και πρόσφυγες θα φύγουν για την Ιταλία, ενώ για τους υπόλοιπους από τους διασωθέντες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν για φιλοξενία στην Αγία Γαλήνη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή στους Καλούς Λιμένες.
Σύμφωνα με τον κ.Σαϊτάκη, το ναυάγιο σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Αιγύπτου, ωστόσο δεν έχει συνδράμει μέχρι στιγμής η γειτονική χώρα στην επιχείρηση.
Το ιστορικό του ναυαγίου
Οι μετανάστες επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος 25 μέτρων, το οποίο είχε αποπλεύσει από την Αφρική και εξέπεμψε σήμα κινδύνου τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς άρχισε να βυθίζεται.
Αν και το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε σε θαλάσσιο χώρο ευθύνης της Αιγύπτου, άμεση ήταν η κινητοποίηση των Ελληνικών λιμενικών Αρχών σε συνεννόηση με τις αιγυπτιακές Αρχές. Στο σημείο επιχειρούν πέντε παραπλέοντα σκάφη, δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερο Super Ρuma της πολεμικής Αεροπορίας.
Οι περισσότεροι εκ των διασωθέντων βρίσκονται σε νορβηγικό πλοίο. Ο συντονισμός της γιγαντιαίας επιχείρησης γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ δεν έχει αποφασισθεί ακόμη σε ποιο σημείο θα αποβιβαστούν.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 700 άνθρωποι.