Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισαν να «παγώσουν» μέχρι νεωτέρας τις πληρωμές κοινοτικών κονδυλίων από το υπολειπόμενο ΕΣΠΑ του...
2007-2013, αλλά και του 2014-2020, για έργα υποδομής, μέχρι να λάβουν επαρκείς διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα ότι δεν λειτουργεί καρτέλ και ότι όλες οι δαπάνες έχουν προκύψει ύστερα από νόμιμες διαδικασίες.
Αυτό προέκυψε μετά την έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία διαπίστωσε τη λειτουργία καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα έργα υποδομών.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διέρρευσε χθες στον Τύπο, ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Ανάπτυξης τονίζει ότι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει την υπόθεση στις 21 Ιουλίου, αλλά έχει ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που πιθανώς συμμετέχουν στο καρτέλ και δεν είναι άλλες από τις βασικές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και τις μεγάλες ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Το καρτέλ πιθανόν να είναι ενεργό από το 1989 μέχρι το 2016 στον τομέα της οδοποιίας, των σιδηροδρομικών γραμμών, του μετρό και της παραχώρησης, ενώ μερικά από αυτά τα έργα έχουν σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους», αναφέρει το έγγραφο που υπογράφει ο Γερμανός επικεφαλής του τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης της Eυρωπαϊκής Επιτροπής Γ. Ντέφα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να ρίξει τους τόνους όσον αφορά αυτό το θέμα, καθώς χθες βρισκόταν στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εκπρόσωπος της επιτροπής δήλωσε στην «Κ» ότι δεν προβαίνει σε σχολιασμούς διαρροών, ωστόσο είναι «ενήμερη για την υπόθεση».
«Αυτό είναι, βασικά, θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο δελτίο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, με ημερομηνία 17 Μαΐου». H επιτροπή αναφέρει στην απάντησή της πως «έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει την υπόθεση μόλις υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες». Οσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, εκπρόσωπος της επιτροπής δήλωσε πως είναι έτοιμοι να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες όταν είναι ξεκάθαρα τα στοιχεία. «Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», τόνισε όμως.
Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε στις 10 Ιουνίου για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «εξαιτίας της σοβαρότητας των κατηγοριών και του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει προσφάτως καταθέσει τις ενδιάμεσες πληρωμές για οκτώ προγράμματα που σχετίζονται με το πρόβλημα, εγώ ως γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αποφάσισα να διακόψω την προθεσμία πληρωμής», λέει ο κ. Ντέφα.
Ο κ. Ντέφα τονίζει ότι αποφάσισε πως οι μελλοντικές πληρωμές για το πρόγραμμα που τίθεται υπό αμφισβήτηση δεν θα γίνουν έως ότου η επιτροπή έχει την επιβεβαίωση από τις εθνικές αρχές ότι πήραν τα αναγκαία μέτρα. Το χρονικό διάστημα του «παγώματος» των πληρωμών παραμένει ακόμη άγνωστο. Είναι σίγουρο ότι όσο καθυστερεί η διαβεβαίωση από την Ελλάδα πως τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί νόμιμα, τόσο πιο βαριές θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που έχει άμεσα ανάγκη από ενέσεις ρευστότητας και από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Kathimerini.gr