Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι λόγω των καταρρακτωδών βροχών που φούσκωσαν τον εμβληματικό Σηκουάνα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια... των πολιτών. αλλά και των έργων τέχνης στα μουσεία του Λούβρου και το Ορσέ.
Περί 250.000 έργα τέχνης του Λούβρου έχουν πακεταριστεί και μετακινηθεί από τις αποθήκες σε υψηλότερα και ασφαλέστερα επίπεδα. Πρόκειται για ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα. Ανάλογες εργασίες γίνονται και στο μουσείο Ορσέ.
Η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα έφθασε το μεσημέρι τα 6 μέτρα και μπορεί να φθάσει τα 6,30 ακόμη και τα 6,50 μέτρα το βράδυ, προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει τα τελευταία 34 και πλέον χρόνια στο Παρίσι, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος.
"Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των νερών στον Σηκουάνα και όπως προβλέπεται η στάθμη θα φθάσει απόψε περίπου τα 6,30 μέτρα, ακόμη και τα 6,50 μέτρα στο χειρότερο σενάριο. Πρέπει να σημειώσουμε πως το υψηλό αυτό επίπεδο της στάθμης των υδάτων αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προτού αρχίσει να υποχωρεί", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Το επίπεδο αυτό είναι μεγαλύτερο εκείνου που είχε φθάσει το νερό στη γαλλική πρωτεύουσα το 1982 (6,15 μέτρα).
Οι υπεύθυνοι των μουσείων του Λούβρου και του Ορσέ στο Παρίσι μετέφεραν δεκάδες έργα τέχνης και πολύτιμα αριστουργήματα σε ασφαλείς χώρους και οι στρατιώτες απομάκρυναν κατοίκους που παγιδεύτηκαν στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ παραμένουν κλειστά για το κοινό.
Στο Λούβρο, οι εργαζόμενοι γέμισαν εκατοντάδες χαρτόκουτα, στο εξωτερικό το οποίων τοποθετήθηκε η επισήμανση «εύθραυστο» και περιέχουν αγάλματα, βάζα και άλλα πολύτιμα έργα τέχνης.
«Αναφορικά με τα μουσεία, ακόμα κι αν στην καλύτερη περίπτωση δεν πλημμυρίσουν οι αποθήκες σήμερα, εφαρμόζεται μια αυτόματη διαδικασία όταν η στάθμη ξεπεράσει τα 5,5 μέτρα, να μεταφέρονται τα έργα τέχνης στις αποθήκες σε υψηλότερους ορόφους» περιέγραψε ο Μπρούνο Ζουλιάρ, αντιδήμαρχος του Παρισιού.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δήλωσε ότι η στάθμη του Σηκουάνα ανέρχεται πλέον στα 6 μέτρα στο κεντρικό Παρίσι, με αποτέλεσμα οι δρόμοι που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού να έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά, ενώ μικρές επιχειρήσεις δίπλα στις όχθες έχουν πλημμυρίσει και η γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμου παραμένει κλειστή.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Στο Βιλνέβ Σεν Ζορζ, κοντά στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, στρατιώτες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βοήθησαν τους κατοίκους που εγκλωβίστηκαν, με το ύψος των υδάτων που έχουν κατακλύσει τα πάντα να ξεπερνά το ύψος του γονάτου.
Στο κοντινό Κορμπέιλ Εσόν οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν καγιάκ για να μετακινηθούν στους πλημμυρισμένους δρόμους όπου επιπλέουν επίσης εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.
«Είναι κάπως τρομαχτικό, όλα όσα συμβαίνουν» είπε μια γυναίκα από τη Μασαλία, η Οντίλ.
«Πριν από λίγο καιρό (οι αρχές) είχαν διεξάγει μια άσκηση προσομοίωσης πλημμυρών, πώς να εκκενώσουμε τα μουσεία, να απομακρύνουμε τους κατοίκους. Και τώρα συμβαίνει στα αλήθεια».
Μεσούσης της κακοκαιρίας, το ύψος των ζημιών υπολογίζεται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως επισημαίνουν δύο εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Oι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ανώτερο επίπεδο της στάθμης του ποταμού ενδέχεται να είναι τα 6,5 μέτρα αργότερα σήμερα και προειδοποιούν ότι τα νερά που έχουν κατακλύσει τα πάντα θα υποχωρήσουν έπειτα από αρκετές εβδομάδες.
Τον Μάιο που μόλις πέρασε καταγράφηκαν οι περισσότερες βροχοπτώσεις στην χώρα το μήνα αυτό τα τελευταία 100 χρόνια.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας του ποταμού στο Παρίσι πηγαινοέρχονται στον φουσκωμένο και λασπωμένο Σηκουάνα. Δεν είναι σίγουρο πλέον ότι τα φουσκωτά σκάφη θα μπορούν να περνούν κάτω από τις γέφυρες, όταν η στάθμη των υδάτων θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο της.
Στις όχθες του Σηκουάνα, σωροί ξύλων, σκουπιδιών που μεταφέρθηκαν από τα νερά. Κοντά στην αποβάθρα των Ηλυσίων Πεδίων, ένας μουσκεμένος αρουραίος ψάχνει καταφύγιο στον σωρό των σκουπιδιών.
Μία αυτοσχέδια εξέδρα έχει στηθεί για να επιτρέπει την πρόσβαση στα Μπατό Μους (τα καραβάκια που διασχίζουν το ποτάμι).
Πιο μακριά, αυτοκίνητα παρκαρισμένα στις αποβάθρες μισοβυθισμένα. Και η πλατεία του Βερ Γκαλάνστην άκρη του Ιλ Σεν Λουί είναι τελείως καλυμμένη από τα λασπωμένα νερά.
Ωστόσο, οι περαστικοί, τουρίστες ή κάτοικοι, δεν ανησυχούν. «Απέχουμε πολύ από το ιστορικό ρεκόρ του 1910», όταν η στάθμη των νερών του Σηκουάνα έφθασε τα 9 μέτρα.
Στον σταθμό του μετρό του Σεν Μισέλ, οι επιβάτες δεν μπορούν να επιβιβασθούν στη γραμμή που κατευθύνεται προς βορρά, περνώντας κάτω από το ποτάμι, εξαιτίας των διαρροών που παρουσιάστηκαν στα τοιχώματα.
Στο ίδιο σημείο, η κυκλοφορία του προαστιακού έχει διακοπεί. Τεχνικοί της εταιρείας κλείνουν το σύστημα εξαερισμού για την προστασία των εγκαταστάσεων.
Ο Αλέκ, 43 ετών, που ζει από τα παιδικά του χρόνια σε μία φορτηγίδα-σπίτι στον Σηκουάνα, αγκυροβολημένη στην προκυμαία της γέφυρας Αλεξάντρ ΙΙΙ, δεν εντυπωσιάζεται. Τέτοιες πλημμύρες, έχει δει πολλές.
«Στις αρχές της δεκαετίας του '80, απομακρυνθήκαμε, το νερό είχε ανέβει πολύ ψηλότερα», λέει φορώντας τις ψηλές του γαλότσες.
Κοντά στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, ο 47χρονος Ντομινίκ, επίσης κάτοικος εδώ και τρεις μήνες, του ποταμού, μαζί με τη γυναίκα του, τα παιδιά του, το σκύλο τους, δεν είναι τόσο ήρεμος.
«Την Κυριακή, η στάθμη του νερού βρισκόταν στο 1,56 μέτρο και τώρα έχει φθάσει στα 5 μέτρα», λέει ανήσυχος προσπαθώντας να υψώσει οχυρώματα για να προστατεύσει τη φορτηγίδα- σπίτι του.
Στη γέφυρα της Αλμά, το νερό έχει φθάσει μέχρι τα γόνατα του αγάλματος του ζουάβου, σημείο αναφοράς για τους Παριζιάνους.
«Χθες το νερό βρισκόταν μέχρι τους αστραγάλους», λέει ένας γείτονας που ήρθε να πάρει αναμνηστικές φωτογραφίες ανάμεσα σε πλήθος τουριστών.
Ο ιταλο-μαροκινός Μοχάμεντ Αμίν, που κατοικεί στη Βενετία, είναι ήρεμος. «Έχω συνηθίσει να περπατώ με το νερό μέχρι τα γόνατα, στην πλημμυρίδα. Αλλά οι Παριζιάνοι δεν είναι συνηθισμένοι...».