Latest News

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Αυτά είναι τα 11 κτίρια που βγάζει στο «σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Ξενοδοχεία-κοσμήματα, αρχοντικά, βίλες και πρώην σανατόρια σε υπέροχες τοποθεσίες ανά την Ελλάδα ακολουθούν στη λίστα του «πωλητηρίου» που έχει βάλει...
το ΤΑΙΠΕΔ.
Στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις, στην κατηγορία Boutique Hotels / Historic Buildings, εντάσσονται επιλεγμένα ξενοδοχεία Ξενία, τα πρώην Σανατόρια «Μάνα» στη Βυτίνα και «Αγία Ελεούσα» στη Ρόδο, η Villa de Vecchi στη Ρόδο, καθώς και τα Αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη στο Πήλιο. Πρόκειται για ακίνητα ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, τα οποία τοποθετούνται σε μερικά από τα πιο προνομιακά τοπία της χώρας.
Ξενοδοχεία «Ξενία»
Τα ξενοδοχεία «Ξενία» ήταν ένα ξενοδοχειακό πρόγραμμα εθνικής κλίμακας που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών της χώρας τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Πολλά ξενοδοχεία σχεδιάστηκαν από γνωστούς Έλληνες αρχιτέκτονες και αποτελούν διατηρητέα κτήρια ενόψει της αρχιτεκτονικής τους αξίας.
Οι πλεονεκτικές τοποθεσίες τους ανά την Ελλάδα σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό τους ύφος, την αισθητική τους και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, τα κατέστησαν ορόσημο του ελληνικού ξενοδοχειακού τομέα. 
Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν ενταχθεί τα Ξενία Κοζάνης, Πλαταμώνα, Βυτίνας καιΆνδρου.
 Ξενία Άνδρου
 Ξενία Βυτίνας
  Ξενία Κοζάνης
 Ξενία Πλαταμώνα

Πρώην σανατόρια
Το πρώην Σανατόριο Μάνα βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με την Δημητσάνα και απέχει από την Αθήνα περίπου 200 χλμ Το Σανατόριο είναι κτισμένο με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο 500 τ.μ., ισόγειο 660 τ.μ. και δύο ορόφους από 660 τ.μ. -σύνολο περίπου 2500 τ.μ.. Άλλα χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι οι νεοκλασικές επιρροές, στοιχεία που εμφανίζονται σε κτίρια της αντίστοιχης περιόδου τόσο σε παραδοσιακούς οικισμούς όσο και στην Τρίπολη.
 Σανατόριο Μάνα Βυτίνας
Το πρώην Σανατόριο της Αγίας Ελεούσας συνίσταται σε ένα σύμπλεγμα τριών διατηρητέων – προστατευόμενων διώροφων κτιρίων κατασκευασμένων κατά την εποχή της ιταλικής κατοχής, τα οποία συγκαταλέγονται στα σημαντικά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αποθέματα του νησιού. Πρόκειται για κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 708,60 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 21.380 τ.μ. το Σανατόριο βρίσκεται στο χωριό Ελεούσα, μια από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού, 37 χλμ από την πόλη της Ρόδου η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
 Σανατόριο Αγίας Ελεούσας Ρόδου
Αρχοντικά
Τα τρία Αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής με αξιόλογα επιμέρους στοιχεία και λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες.
Τα Αρχοντικά Ξηραδάκη και Μουσλή βρίσκονται στη Μακρυνίτσα, ιδιαίτερα δημοφιλή παραδοσιακό οικισμό του Πηλίου, μόλις 17 χλμ από την πόλη του Βόλου. Το Αρχοντικό Ξηραδάκη έχει δομημένη επιφάνεια 637 μ2 ενώ το Αρχοντικό Μουσλή 439 τ.μ..
 Αρχοντικό Ξηραδάκη
 Αρχοντικό Μουσλή
Το Αρχοντικό Ευαγγελινάκη βρίσκεται στο ιστορικό χωριό των Μηλιών, οικισμό με σημαντική ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά που αποτελεί την αφετηρία της τουριστικής σιδηροδρομικής διαδρομής του Πηλίου. Το Αρχοντικό έχει δομημένη επιφάνεια 390 τ.μ..
 Αρχοντικό Ευαγγγελινάκη
Η «Villa De Vecchi» είναι ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα το οποίο κατασκευάστηκε από τις ιταλικές αρχές κατοχής, συνολικής επιφανείας 757 τ.μ., μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας. Βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με μοναδική θέα, η οποία αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Castello Bibelli: Νεώτερο μνημείο, ακίνητο υψηλού επιπέδου
Το Castello Bibelli είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο «Castello» συνολικού δομημένου εμβαδού 1.968 τ.μ. (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια, συνολικής δομημένης επιφάνειας 457 τ.μ.. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση και η συνολική αξιοποιήσιμη έκτασή του ανέρχεται σε 77 στρ.
Το κτήριο Castello Bibelli, το κέλυφος του Castellino, καθώς και τα κελύφη των τριών βοηθητικών κτισμάτων (2 διωρόφων και ενός ισογείου) χαρακτηρίστηκαν ως ακίνητα μνημεία, δηλαδή νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των τελευταίων εκατό ετών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, εθνολογική, ή εν γένει ιστορική, καλλιτεχνική ή επιστημονική σημασία.
Αυτό το υψηλού επιπέδου ακίνητο προσφέρει την δυνατότητα ανάπτυξης σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών (Boutique Hotel) εναρμονισμένης με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ακινήτου σύμφωνα με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς, καθώς και ανάδειξη και χρησιμοποίηση του κεντρικού κτιρίου Castello (Lobby, συνεδριακοί χώροι, αναψυχή, χώροι συνάθροισης κοινού, βοηθητικοί χώροι).
Ταυτόχρονα προτείνεται η τουριστική αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου όπως η δημιουργία επισκέψιμων περιπάτων εντός του ακινήτου και υπαίθριων καφέ – εστιατορίων.
Η απόσταση του ακινήτου είναι 14 χλμ. περίπου από την πόλη της Κέρκυρας. Βρίσκεται 500μ. περίπου από το χωριό Κάτω Κορακιάνα, 1.500μ. περίπου από την γνωστή παραλία της Δασσιάς, απέχει 6χλμ. περίπου από τη μαρίνα Γουβιών Κέρκυρας και 16χλμ. περίπου από τον διεθνή Αερολιμένα Κερκύρας «Ιωάννης Καποδίστριας».
Η ευρύτερη περιοχή του εξεταζόμενου ακινήτου αποτελεί μια από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες αλλά και ομορφότερες περιοχές της Κέρκυρας. Διαθέτει καταπράσινους λόφους όμορφες παραλίες, υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες αλλά και βραβευμένα εστιατόρια με χρυσούς σκούφους (π.χ Etrusco). Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εγγύτητα με την πόλη της Κέρκυρας (14χλμ. περίπου) και το καλό της παραλιακό οδικό της δίκτυο.