Latest News

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Τι δείχνει για εσένα η φωτογραφία σου στα social media


Η φωτογραφία σου στα διαδικτυακά προφίλ, που διατηρείς, δείχνει για την προσωπικότητά σου πολλά περισσότερα από... ό,τι νομίζεις.

Η «ανάγνωση/ ερμηνεία» της φωτογραφίας βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια. Ο επικεφαλής της έρευνας, Ντάνιελ Πρεότιουκ-Πιέτρο, επισημαίνει πως στην έρευνα αυτή δεν λειτουργούν παρεμβατικά στους χρήστες, αλλά τους παρακολουθούν από μακριά για να δουν τη συμπεριφορά τους. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Scientist, οι ερευνητές ανέλυσαν 3.200 πρόσφατα tweets, ενώ 434 από ένα σύνολο 66.000 χρηστών του Twitter πέρασαν ένα παραδοσιακό ψυχολογικό τεστ. 

Και στις δύο περιπτώσεις, οι χρήστες βαθμολογήθηκαν στα «Big Five» χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Εξωστρέφεια, δεκτικότητα/ συγκαταβατικότητα, διαφάνεια (πόσο «ανοιχτός» είναι κάποιος), συνειδητότητα και νευρωτισμός. 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προσπάθησαν να βρουν συσχετισμούς μεταξύ των αποτελεσμάτων του τεστ και των χαρακτηριστικών κάθε φωτογραφίας προφίλ των συμμετεχόντων και έβγαλαν τα εξής συμπεράσματα:

-Οι άνθρωποι με υψηλά σκορ συνειδητότητας τείνουν να εμφανίζονται στις φωτογραφίες προφίλ μόνοι τους αντί με παρέα ως μέλη κάποιας ομάδας και να εκφράζουν θετικά συναισθήματα στις εικόνες τους. 

-Αυτοί που είχαν πολύ υψηλά σκορ στη «διαφάνεια», φαίνονται να προτιμούν καλλιτεχνικού χαρακτήρα φωτογραφίες. 

-Οι νευρωτικοί τείνουν να μη δείχνουν γενικά το πρόσωπό τους. Αυτές είναι εικόνες που οι άνθρωποι θεωρούν αντιπροσωπευτικές της online προσωπικότητάς τους.