Οι καπνοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων και των κολοσσών της Philip Morris και της British American Tobacco έχασαν την διαμάχη στο...
Ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπου είχαν αντιταχθεί στα προειδοποιητικά μηνύματα και τις παραστατικές εικόνες που είχαν υποχρεωθεί να φέρουν στα πακέτα των τσιγάρων μετά από οδηγία της ΕΕ.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η οδηγία της ΕΕ δεν ξεπερνά τα όρια αυτού που χαρακτηρίζεται σωστό και απαραίτητο, και οι εταιρείες δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.
Η υπόθεση ξεκίνησε από ένα δικαστήριο στη Βρετανία που ζητήθηκε να διερευνήσει εάν οι κανόνες της ΕΕ είναι έγκυροι. Η Philip Morris, και η Ιαπωνική Japan Tobacco πήγαν ξανά στα δικαστήρια με το αίτημα ότι τα μέτρα παραβιάζουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των εταιρειών.
Οι αμφισβητούμενοι από τις εταιρείες κανόνες, αντικατέστησαν προηγούμενες οδηγίες του 2001 που είχε ζητήσει να μπουν προειδοποιητικά μηνύματα στα πακέτα. Τα κράτη όφειλαν να εφαρμόσουν τους κανόνες οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα υποχρεωτικό μήνυμα ότι ο καπνός περιλαμβάνει περισσότερα από 70 συστατικά που ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 695.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, αλλά το ένα τρίτο των Ευρωπαίων συνεχίζει να καπνίζει.
Το κάπνισμα είναι ο μεγαύτερος κίνδυνος για την υγεία των Ευρωπαίων, προκαλώντας μεγαλύτερο πρόβλημα από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την πίεση, την χοληστερίνη ή την παχυσαρκία, σύμφωνα με την επιτροπή, η οποία πρότεινε πιο αυστηρούς κανόνες προστασίας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές το Δεκέμβριο του 2012.
Το δικαστήριο επίσης υποστήριξε ότι δεν πρέπει να μέτρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο να είναι λιγότερο αυστηρά και στήριξε και τις απαγορεύσεις για τα τσιγάρα με γεύση μέντας, λέγοντας ότι η γεύση τους κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό.
Bloomberg