Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περισσότερο κοτόπουλο από ποτέ, τουλάχιστον 30% σε σχέση με πριν από 20 χρόνια και το θέλουν φθηνό και σε...
πολλές ποικιλίες.
Οι τέσσερις μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κοτόπουλου για να μειώσουν το κόστος πιέζουν τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται σε γραμμή παραγωγής με ταχύτητες που διαλύουν τον αυχένα, καταλήγουν να δουλεύουν σε πολύωρες βάρδιες με μόλις μισή ώρα διάλειμμα την ημέρα και μισθούς χαμηλότερους από το βασικό.
Η πίεση για να διατηρηθεί η ταχύτητα στη γραμμή παραγωγής, είναι τόσο μεγάλη που συχνά οι επιτηρητές αρνούνται στους εργαζόμενους ακόμη και να πάνε στην τουαλέτα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.
Για να αποφύγουν την ντροπή του να γίνονται τόσο απελπισμένοι ώστε να κατουρούν στο πάτωμα αρκετοί εργαζόμενοι φοράνε πάνες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. «Έπρεπε να φοράω Pampers» είπε ένας εργαζόμενος στην Oxfam και πρόσθεσε ότι το κάνουν πολλοί συνάδελφοί του.
Διαφορετικά τμήματα μέσα στα εργοστάσια πουλερικών έχουν διαφορετικούς κανόνες για το πότε επιτρέπεται ένας εργαζόμενος να πάει στην τουαλέτα, αλλά ο γενικός κανόνας σύμφωνα με την έκθεση είναι ότι το να πας στην τουαλέτα είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.
Εάν κάποιος εργαζόμενος θέλει να πάει στην τουαλέτα θα πρέπει να τον αντικαταστήσει κάποιος άλλος στη γραμμή παραγωγής. Οι εργαζόμενοι λένε ότι η αντικατάσταση μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο από μία ώρα και τελικά ο αντικαταστάτης δεν φθάνει ποτέ. Οι εργαζόμενοι είπαν στην Oxfam, ότι η μόνη ώρα που μπορούν να πάνε οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην τουαλέτα, είναι κατά τη διάρκεια του ημίωρου διαλείμματος για φαγητό, όπου οι ουρές είναι ατελείωτες.
Η Oxfam αναφέρει ότι τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα τριετούς έρευνας, εκατοντάδων συνεντεύξεων με εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με άλλες έρευνες που είχε πραγματοποιήσει με το ίδιο θέμα, όταν είχε διαπιστώσει ότι το 80% των εργαζόμενων στη βιομηχανία πουλερικών δεν είχαν το δικαίωμα να πάνε στην τουαλέτα, όποτε ένιωθαν την ανάγκη. vice.com