Ημιβυθισμένο και καθισμένο στον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά στην πύλη Ε-4, εξακολουθεί να παραμένει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου» που...
παρουσίασε δεξιά κλίση 40 μοιρών λόγω εισροής υδάτων .
Τα ειδικά συνεργεία που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του συγκεκριμένου πλοίου από τον ΟΛΠ, έχουν τοποθετήσει αντιρρυπαντικό φράγμα γύρω από το «Παναγία Τήνου», ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταβληθεί προσπάθεια να σφραγιστεί και να στεγανοποιηθεί ο καταπέλτης, πριν ξεκινήσει η απάντληση των υδάτων προκειμένου να εντοπιστεί το σχετικό ρήγμα που προκάλεσε την εισροή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών συνεργείων και με σχέδια του πλοίου, το «Παναγία Τήνου» κατ' εκτίμηση έχει γεμίσει από τη μία πλευρά με 25.000 τόνους νερού, ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό του από τα νερά φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα περισσότερα σημεία. Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία απάντλησης των υδάτων αλλά και στεγανοποίησης του καταπέλτη και του ρήγματος, εφόσον εντοπιστεί, θα είναι χρονοβόρα και θα διαρκέσει μέρες. Το πλοίο είχε κατασχεθεί για οφειλές από το ΝΑΤ ενώ στελέχη της διοίκησης του ταμείου επιβεβαίωσαν σήμερα την αποστολή σχετικού εγγράφου από τις 18/4/2016 προς την ΠΝΟ, την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ότι ειδοποιήθηκε η υπηρεσία από τον αρμόδιο φύλακα ότι το «Παναγία Τήνου» παρουσίασε νερά και έχει πάρει μία κλίση προς τα δεξιά. Επίσης τόνισαν ότι μεσεγγυούχος του πλοίου είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς αφήνει ανοικτό σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εισροή υδάτων στο πλοίο. Όπως υποστηρίζει όλο το διάστημα στο οποίο το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, αλλά και του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, ήλεγχαν σε καθημερινή σχεδόν βάση την εικόνα του. Τονίζεται επίσης ότι την προηγούμενη ημέρα του περιστατικού, στις 25-4-2016, ο διευθυντής Κλάδου Ελέγχου Πλοίων και ο διευθυντής της διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων επισκέφθηκαν το πλοίο και διαπίστωσαν ότι η κατάστασή του παρέμενε αμετάβλητη, σε σχέση με την διαπιστωθείσα από τη διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων από τις 2-6-2015. «Το πρωί της 26-4-2016, ημέρα κατά την οποία συνέβη το περιστατικό, πραγματοποιήθηκε μακροσκοπικός έλεγχος του πλοίου από στελέχη του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε το αμετάβλητο της κατάστασης του. Μέσα σε διάστημα λιγότερο της μισής ώρας, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η αύξηση της κλίσης του πλοίου, στις 26-4-2016, εισήλθαν στο εσωτερικό του πλοίου χιλιάδες τόνοι νερού προκαλώντας τη μεγάλη κλίση του. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί εντύπωση και ασφαλώς οι συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε, όπως και το θέμα της φύλαξης του πλοίου τη δεδομένη στιγμή, θα διερευνηθούν, δεδομένου ότι έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το υπουργείο Ναυτιλίας απαντώντας επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του τομέαρχη Ναυτιλίας της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου -ο οποίος έκανε λόγο για αδιαφορία και απραξία του υπουργείου να απομακρύνει το πλοίο εδώ και δύο χρόνια- τονίζει ότι ο βουλευτής της ΝΔ επικαλείται ανύπαρκτα στοιχεία και στο βωμό της αντιπολιτευτικής τακτικής θυσιάζει την αλήθεια.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ευάγγελος Βεντούρης για το θέμα του μισοβυθισμένου πλοίου τόνισε ότι από το Δεκέμβριο του 2015 με έγγραφά του προς το ΝΑΤ αλλά και τον ΟΛΠ είχε αναφέρει ότι αποκλειστικά υπαίτιος για οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής στο πλοίο είναι το ΝΑΤ το οποίο έχει προχωρήσει και στην κατάσχεσή του, ενώ ζητούσε άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να ορίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες νέο μεσεγγυούχο του πλοίου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην κινδυνεύσει. «Δεν κατέσχεσα εγώ το πλοίο, το κατέσχεσε το ΝΑΤ. Δεν "έδεσα" εγώ το πλοίο αλλά δέθηκε ενόσω ήτο ναυλωμένο και ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά έπειτα από επίσχεση εργασίας των εργαζομένων» αναφέρει στα σχετικά έγγραφα προς τον ΟΛΠ και το ΝΑΤ τονίζοντας επίσης ότι και να θέλει να κάνει κάτι «αντικειμενικά δεν δύναται».