Από 2 έως 6 μήνες κυμαίνονται οι αναμονές στο ΕΣΥ γι’ αυτή την εξαιρετικής ακρίβειας θεραπεία που παρέχει προστασία στους...
φυσιολογικούς ιστούς.
Αυτό αναφέρει ο διευθυντής του ακτινοθεραπευτικού-ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, δρ Γιώργος Πισσάκας, στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ο Γ. Πισσάκας δήλωσε ότι «οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Στη χώρα μας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 60 μηχανήματα ακτινοθεραπείας, δυστυχώς στον δημόσιο τομέα υπάρχουν μόνο 27. Από αυτά, λειτουργούν τα 24, ενώ τα 14 εξ αυτών είναι πολύ παλιά».
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι τεράστιο είναι και το πρόβλημα υποστελέχωσης, καθώς δεν πληρούνται οι διεθνείς απαιτήσεις για τον αριθμό των ακτινοθεραπευτών-ογκολόγων, των ακτινοφυσικών και των τεχνολόγων στα περισσότερα ακτινοθεραπευτικά κέντρα. «Αυτό βέβαια εξηγεί και τις τόσο μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες αναμονές μηνών» συμπληρώνει.
Από τη μεριά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, αναφέρει ότι η συμμετοχή του πάσχοντος για την ακτινοθεραπεία στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 2.000-5.000 ευρώ για μια ριζική θεραπεία. «Δεν ξέρω τι θα κάνει το κράτος. Επιβαρύνεται με τα clawback και rebate ο ασθενής και τον βάζουν να υπογράψει χαρτί ότι δεν θα διεκδικήσει το ποσό. Κι επιπλέον, χρεώνεται και με αμοιβή γιατρού. Εδώ έχει φτάσει και ο ιδιωτικός τομέας με διαλυμένη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να χρεώνει τον άρρωστο για μια απλή ακτινογραφία 20 ευρώ παραπάνω από αυτό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, προφασιζόμενος καλύτερα μηχανήματα κοκ» προσθέτει.