Μία ημέρα μετά από την κίνηση απελπισίας εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών...
στην Ειδομένη, οι οποίοι έφυγαν από τον καταυλισμό αναζητώντας τρόπους να περάσουν στην ΠΓΔΜ καθώς δεν άντεχαν πλέον τη ζωή εκεί και την αβεβαιότητα, σάλο προκάλεσε δήλωση του Αριστείδη Μπαλτά.
«Η εικόνα της Ειδομένης είναι τιμητική για την Ελλάδα», ήταν η επίμαχη φράση του υπουργού Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλτάς, συμπληρώνοντας ότι η χώρα μας σ' αυτή την κρίση δείχνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο προς τους χιλιάδες πρόσφυγες.
Μητσοτάκης: Να πάει στην Ειδομένη να αισθανθεί υπερήφανος
Η δήλωση του κ. Μπαλτά προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Από τους πρώτους που του απάντησαν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της ΝΔ βρέθηκε στην Ειδομένη σήμερα και μέσω του Twitter κάλεσε τον υπουργό να επισκεφθεί και εκείνος τον καταυλισμό.
«Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος...», έγραψε στον λογαριασμό του ο κ. Μητσοτάκης.
Ποτάμι: Ντροπή για την Ελλάδα υπουργός που κάνει τέτοια δήλωση
Το Ποτάμι από την άλλη, σχολίασε ότι «αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί ''τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης'' τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση».
Mπαλτάς μετά τις αντιδράσεις: Αλλοίωσαν τις δηλώσεις μου
Λίγη ώρα αργότερα και μετά από τις αντιδράσεις, ο υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για αλλοίωση των δηλώσεών του.
«Προσωπικά, είμαι συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων από δηλώσεις μου με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Δεν με εκπλήσσει» δήλωσε ο κ. Μπαλτάς.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση ''παίζει'' με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του», πρόσθεσε, παραθέτοντας ολόκληρη τη δήλωσή του.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μπαλτά:
«Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα. Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει αντίθετα την τιμή να έχει βοηθήσει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όσο το δυνατό -που δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό αυτό το όσο το δυνατόν- ακόμα και έτσι, ακόμα και μέσα στις λάσπες, ακόμα και μέσα στο κρύο να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει –επαναλαμβάνω- να πάνε στους χώρους φιλοξενίας που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς κοντά.
Για να αντιστρέψουμε λοιπόν το ερώτημα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στην Κόνιτσα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα, πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και, δια της Ελλάδας, την τιμή της ανθρωπότητας. Είδατε στις ειδήσεις ότι ακόμα και σε πολύ μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δίκτυα ζητούν να βοηθηθεί η Ελλάδα, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Αναφέρομαι στο ''Game of thrones''. Εχθές είδατε ένα βιντεάκι. Το ανάποδο συμβαίνει λοιπόν. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κάνει το παν κυριολεκτικά, μέσα στην κρίση, με όλη αυτή την ένδεια, με όλη αυτή την δυσκολία που έχει, να ξαναβρεί τη δική της αξιοπρέπεια και βρίσκοντας την να ξαναδώσει και εκείνη αξιοπρέπεια στον κόσμο».
Αλαλούμ με τους πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ
Ολα αυτά, μία ημέρα μετά από τη μεγάλη φυγή των απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Ομάδες εκατοντάδων ανθρώπων, η μία μετά την άλλη, έφτανε στο χωριό Χαμηλό και περνούσε ένα ορμητικό ποτάμι, για να φτάσει σε άλλο σημείο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αναζητώντας τρόπο να μπουν στη γειτονική χώρα.
Το τι ακριβώς συνέβη διαφέρει ανάλογα με την πηγή της πληροφορίας. Το μεν υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 άτομα μπήκαν παράνομα στη χώρα και αποτράπηκε η διέλευση σε 600 ακόμη. «Οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Από την άλλη, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι μόνο 200 άτομα επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα, διαψεύδοντας τον αριθμό των 1.500 που αναφέρουν οι σκοπιανές αρχές.
Για το όλο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, σε διαδοχικές του αναρτήσεις στο Twitter έκανε λόγο για μαζική και οργανωμένη προσπάθεια προώθησης προσφύγων στη χώρα του και για ενθάρρυνση αυτής της ενέργειας.