Τίτλοι τέλους για το μνημόνιο της Κύπρου
Και τυπικά εκτός Μνημονίου θα βρεθεί από τις 31 Μαρτίου η Κύπρος, όπως αποφάσισε το Eurogroup στη σημερινή...
του συνεδρίαση.
Η Κύπρος εισέρχεται έτσι στο «κλαμπ» των χωρών που κατάφεραν να βγουν από το Μνημόνιο, ύστερα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και αφήνει την Ελλάδα ως... την τελευταία των Μοϊκανών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος δεν έκανε χρήση του συνόλου του πακέτου στήριξης, λαμβάνοντας τα 7,5 από τα 10 συνολικά δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί.
Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δεν θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.
: white; font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 17.5px; margin-bottom: 15px; outline: none; padding: 5px 0px; text-align: justify;">
Πάντως, η έξοδος από το Μνημόνιο γίνεται ενώ η ένατη αξιολόγηση του προγράμματος και η εκταμίευση της 10ης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο, που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ίδιο ίσχυσε και για την Πορτογαλία, η οποία εξήλθε του Μνημονίου, αφήνοντας πίσω μία δόση.
Η επόμενη μέρα για την Κύπρο προβλέπει ελέγχους δύο φορές κάθε χρόνο από τους «θεσμούς», οι οποίοι θα συνεχιστούν μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους.
Η Κύπρος κατάφερε να συγκρατήσει την ύφεση στα επίπεδα του 6-7%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 13%, ενώ ο τουρισμός και οι επαγγελματικές υπηρεσίες συγκράτησαν τη φυγή των ξένων εταιρειών. Παράλληλα, περικόπηκαν αποτελεσματικά οι δημόσιες δαπάνες, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί πλεόνασμα από την πρώτη κιόλας χρονιά του προγράμματος προσαρμογής.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί και το δημόσιο χρέος στο 106% του ΑΕΠ, έναντι προβλέψεων για 126% του ΑΕΠ.
Μελανό σημείο αποτέλεσε, ωστόσο, το κούρεμα καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς ουσιαστικά «εξαφανίστηκαν» οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και συνολικά υπολογίζεται ότι χάθηκαν 9,4 δισ. ευρώ καταθέσεων.