Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας προκύπτει πως μόλις το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά (δηλαδή λιγότερος από 1 στους 3). Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα του 2009, που έγινε από την ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας πτώση από το 31,9% (ποσοστιαία πτώση 14,4%).
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας «η πρόληψη είναι ο πιο σημαντικός από τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν τις καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα». Ακόμη οι ευκαιριακοί καπνιστές μειώθηκαν από 6% σε 5,2% μια μείωση της τάξεως του 13,3%.
Σχετικά με την ηλικία που αρχίζουν οι Έλληνες το τσιγάρο προκύπτει ότι το 42,5% ξεκίνησε να καπνίζει από 15 έως 18 ετών και το 39% από 19 έως 25 ετών.
Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα και η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων από κάθε καπνιστή έχει μειωθεί σημαντικά. Επίσης, και συνολική ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζει μείωση κατά 45,3% στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα.
Σημαντικό πρόβλημα παραμένει πάντως το παθητικό κάπνισμα. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, αποδεικνύεται ότι γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους, όπως καφέ/μπαρ (86%) κι εστιατόρια (83%).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 8.223 νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα. Σε κάθε νοικοκυριό, ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγμένο άτομο, ηλικίας 15 ετών και άνω.