Τη στιγμή που χιλιάδες ανθρώπων παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στον τελικό...
προορισμό τους, η Wall Street Journal αποκαλύπτει τις αντιδράσεις των διακινητών μόλις οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες.
Σε ρεπορτάζ της η Νεκταρία Σταμούλη περιγράφει τις στιγμές ευφορίας που βίωσαν οι σύγχρονοι δουλέμποροι όταν έγινε γνωστό πως τα σύνορα έκλεισαν, με τους επικεφαλής 15 δικτύων διακίνησης να έχουν συγκεντρωθεί σε αφγανικό εστιατόριο στην Ελλάδα πανηγυρίζοντας για την απόφαση των γειτονικών χωρών.
Άλλωστε, όπως εξηγεί η δημοσιογράφος οι διακινητές ήταν ενθουσιασμένοι καθώς η επιχείρησή τους ανθεί, την ώρα που οι μετανάστες που διαθέτουν ακόμα χρήματα θα απευθυνθούν σε εκείνους για την μετάβασή τους ακόμα και στην Ειδομένη.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ο συνδυασμός κλειστών συνόρων και αδιάκοπης μεταναστευτικής ροής έχει μετατρέψει την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά σε πραγματική «μπίζνες».
Οι διακινητές βλέπουν την «επιχείρησή» τους να σημειώνει άνθηση, ενώ όπως επισημαίνει η Νεκταρία Σταμούλη υπάρχουν εκείνοι που εγγυώνται επιστροφή χρημάτων στους μετανάστες αν κάτι δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο.
Ένας από τους Αφγανούς διακινητές μιλώντας στην WSJ δήλωσε πως «ειδικεύεται» στην διακίνηση Αφγανών και Ιρακινών μεταναστών, εξηγώντας πως οι «Αφγανοί πελάτες» του που έφτασαν στην Γερμανία απέφερε στο δίκτυό του περίπου 54.000 ευρώ.
«Είμαι πολύ χαρούμενος, σήμερα», δήλωσε στην εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ένας επίδοξος πελάτης που θέλει να ταξιδέψει στην Γερμανία αεροπορικώς με πλαστό διαβατήριο θα χρειαστεί να καταβάλει 4.700 ευρώ.
Ανάμεσα στους μετανάστες που τους προσέγγισαν διακινητές μόλις έφτασαν στην Βικτώρια ήταν και ο Αράς, ο οποίος μιλώντας στην δημοσιογράφο δήλωσε πως όταν πήγε σε κατάστημα να αγοράσει μία σκηνή, ένας υπάλληλος του πρότεινε να τον φέρει σε επαφή με έναν… υπεύθυνο.
«Τι κάνεις ακόμα εδώ; Θα σε στείλουν πίσω στην Τουρκία ή το Αφγανιστάν», φέρεται να του είπε ο υπάλληλος προτείνοντάς του να τον βοηθήσει να φτάσει στην Γερμανία είτε με αυτοκίνητο είτε με τα πόδια έναντι 1.800 ευρώ.
Βέβαια, όπως του εξήγησε το ταξίδι σε φορτηγό με προορισμό την Ιταλία θα του στοίχιζε λιγότερο, φτάνοντας τα 1.200 ευρώ.
Ο Αράς, όμως, διέθετε μόλις 200 ευρώ και παρότι κάλεσε την οικογένειά του στο Κουντούζ του Αφγανιστάν ζητώντας περισσότερα χρήματα του είπαν να περιμένει την απόφαση της Συνόδου για το μεταναστευτικό, με την ελπίδα ότι θα άνοιγαν και πάλι τα σύνορα.
«Εύχομαι να δείξουν έλεος και να μας αφήσουν να περάσουμε», συνέχισε ο 22χρονος Αράς, ο οποίος περιμένει ακόμα από την οικογένειά του να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για το ταξίδι του στην Γερμανία.