Latest News

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Το Εφετείο ανατρέπει την απόφαση που δικαίωνε την Κούνεβα για την επίθεση με βιτριόλι


Το Εφετείο Αθηνών ανατρέπει την προ τριών ετών απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία αναγνώριζε την επίθεση με βιτριόλι που η Κωσταντίνα Κούνεβα δέχθηκε τα μεσάνυχτα...
της 23ης Δεκεμβρίου του 2008.
Η ευρωβουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει με ανακοίνωσή της πως θα προσβάλει την απόφαση του Εφετείου στο Ανώτατο Δικαστήριο, όχι για προσωπικούς λόγους, αλλά γιατί το οφείλει, όπως λέει, στους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι σε απίστευτες αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα έκανε την παρακάτω δήλωση μετά την ανακοίνωση της απόφασης:
«Λέγεται συνήθως ότι δεν πρέπει να σχολιάζουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και των δικαστών. Αλλά μερικές φορές η δικαιοσύνη μοιάζει να σχολιάζει μόνη της τον εαυτό της και τις αντιφάσεις της.
»Η απόφαση του Εφετείου, που ανατρέπει την πολύ σημαντική απόφαση του Πρωτοδικείου για την ευθύνη της ΟΙΚΟΜΕΤ στη δολοφονική επίθεση εναντίον μου, έχει τέτοιο χαρακτήρα.
»Αν διαβάσει κανείς τις 64 σελίδες της απόφασης, με τις δεκάδες μαρτυρίες για τις αναφορές, τα εξώδικα, τις διώξεις, τις δυσμενείς μεταθέσεις, τις απειλές, τους προπηλακισμούς και τις βρισιές από ανθρώπους της εργοδοσίας εναντίον μου όλα τα χρόνια της συνδικαλιστικής μου δράσης, θα απορήσει πώς ένας δικαστής φτάνει στο συμπέρασμα ότι όλο αυτό το κλίμα εχθρότητας που καλλιέργησε σε βάρος μου η εταιρεία δεν έχει καμιά σχέση με την επίθεση.
»Φυσικά, θα προσβάλω την απόφαση του εφετείου στο ανώτατο δικαστήριο. Δεν θα το κάνω τόσο για μένα, γιατί εγώ με πολλούς τρόπους έχω δικαιωθεί από την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μού έδειξε η κοινωνία. Το οφείλω κυρίως στους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι σε απίστευτες αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. 
»Γιατί αυτή η δικαστική απόφαση στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα. Ότι η εργοδοσία είναι πανίσχυρη, ότι μπορεί να τιμωρεί τη συνδικαλιστική δράση χωρίς καμία συνέπεια, ότι μπορεί να αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους, ανασφάλιστους, φοβισμένους και εκτεθειμένους στη βία της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί. 
»Νομίζω ότι η δικαιοσύνη οφείλει να δείξει στους εργαζόμενους ότι δεν είναι ανυπεράσπιστοι, ότι είναι στο πλάι τους. Και μαζί με τη δικαιοσύνη η πολιτεία, η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει να εργασιακά δικαιώματα και να φτιάξει ισχυρούς θεσμούς και μηχανισμούς που να διασφαλίζουν την τήρηση αυτών των δικαιωμάτων».
Το χρονικό της επίθεσης
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ξεκίνησε το 2003 να εργάζεται στην εταιρεία στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ). Κατά την εκεί εργασία της, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).
Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η Κούνεβα είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό Θησείο, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία.
Τη νύχτα της 22ας Δεκεμβρίου προς 23 Δεκεμβρίου 2008, κι ενώ επέστρεφε από την εργασία της, δέχθηκε ύπουλη και βίαιη επίθεση από δύο άτομα. Εκεί, της έριξαν βιτριόλι, ακόμα και μέσα στο στόμα. Φλεγόμενη από τους φρικτούς πόνους άρχισε να φωνάζει ότι καίγεται και καλούσε σε βοήθεια. Κάποιος από τους περιοίκους άρχισε να την περιλούζει με νερό, αλλά τότε άρχισαν να αναπτύσσονται αφροί και να εκπέμπεται καπνός από το δέρμα της, το οποίο άρχισε να αποκολλάται κατά τεμάχια.
Από τις 7 Ιανουαρίου του 2009 μέχρι έναν χρόνο αργότερα που βγήκε από το νοσοκομείο, μπήκε στο χειρουργείο πέντε φορές, ενώ ακολούθησαν άλλα τέσσερα χειρουργεία σε εξειδικευμένα νοσοκομεία της Γαλλίας
Αποτέλεσμα ήταν να χάσει την όρασή της από το ένα μάτι και να προκληθούν τεράστιες ζημιές της στα εσωτερικά ζωτικά της όργανα.
Μετά το συμβάν, η Κωνσταντίνα Κούνεβα αγωνίζεται με διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις να αποκαταστήσει μέρος της υγείας της, ενώ ο οισοφάγος της παραμένει κατεστραμμένος.
Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική.
Τον Ιούλιο του 2013, επιβλήθηκε στην ΟΙΚΟΜΕΤ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταβολή αποζημίωσης 250.000 ευρώ, καταλογίζοντάς της ευθύνες για την επίθεση, που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως εργατικό ατύχημα. Τον Οκτώβριο του 2013, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, όμως σήμερα αυτή η απόφαση ανατρέπεται από το Εφετείο.