Σε αναζήτηση νέων χώρων που θα στεγάσουν τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας ή πρόκειται να αφιχθούν το προσεχές διάστημα αναζητά...
η κυβέρνηση.
η κυβέρνηση.
Στόχος είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να μη σημειωθεί κάποια κοινωνική έκρηξη. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπως στην πλατεία Βικτωρίας ή σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα βρίσκονται πάνω από 25.000 άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι και αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο να αναχωρήσουν για άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πίεση στην Ειδομένη
Η κατάσταση στην Ειδομένη, που αυτή τη στιγμή δέχεται την μεγαλύτερη πίεση, παραμένει εκρηκτική. Στον αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό εκτιμάται ότι διαμένουν 7.000 άνθρωποι, ενώ οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για συνεχόμενη αύξηση, καθώς με κάθε μέσο – ακόμα και πεζοί – καταφτάνουν στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες από κάθε μεριά της χώρας.
Οι υποδομές που έχουν στηθεί μετά βίας μπορούν να εξυπηρετήσουν 2.000 ανθρώπους, οι ουρές για το συσσίτιο, ακόμα και για ένα φρούτο, είναι ατέλειωτες και διαρκούν ώρες, οι γιατροί δεν επαρκούν για να φροντίσουν τα άρρωστα παιδιά, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες.
Hotspot και η Αττική
Περίπου 2.500 άνθρωποι διανυκτέρευσαν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι επιβατικοί σταθμοί παραμένουν ασφυκτικά γεμάτοι και τα πλοία από τα νησιά, με μειωμένους ρυθμούς μεν, αλλά εξακολουθούν να φέρνουν μετανάστες, που άλλωστε φτάνουν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο κατά χιλιάδες.
Στην πλατεία Βικτωρίας, ο καταυλισμός μεγαλώνει διαρκώς και παρά την βοήθεια εθελοντών, αλλά και απλών πολιτών που προσφέρουν ό,τι μπορούν.
Η αντίδραση Δήμων και Περιφερειών
Σε ευρεία σύσκεψη οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι της χώρας, μέσω της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, δεσμεύτηκαν ότι την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για το θέμα αυτό και θα προτείνουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τους διαθέσιμους χώρους. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έθεσαν έντονα το οικονομικό ζήτημα -ποιος θα πληρώνει δηλαδή τη φιλοξενία και τη σίτιση των προσφύγων- και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τούς διαβεβαίωσε ότι αυτό έχει προβλεφθεί στον σχεδιασμό.
Στον Πειραιά ακόμη 1.046 πρόσφυγες
Την ώρα που η κυβέρνηση ακόμα αναζητά λύσεις στον Πειραιά συνεχίζουν να καταπλέουν πλοία με καραβάνια προσφύγων και μεταναστών. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 μεταφέροντας 623 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 497 άτομα από τη Μυτιλήνη και 126 από τη Χίο.
Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 423 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 316 άτομα από τη Ρόδο και 107 από την Κω.
Στο μεταξύ αναχώρησε τα ξημερώματα μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» για τη Μυτιλήνη και τη Χίο προκειμένου να παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες.
Πρωινές ώρες αναχώρησε και το «blue star 2» για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κω και Ρόδο.