Αποκαλυπτική κριτική στη 18μηνη θητεία της δημοτικής αρχής Γιάννη Μώραλη κάνει η δημοτική παράταξη...
«Το Λιμάνι της Αγωνίας», επισημαίνοντας «ότι τίποτα δεν αλλάζει και «όλα τα ίδια μένουν».
«Το Λιμάνι της Αγωνίας», επισημαίνοντας «ότι τίποτα δεν αλλάζει και «όλα τα ίδια μένουν».
Η "κριτική - στριπτίζ" έγινε με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για τα "πεπραγμένα του 2015", όπως είχε γράψει το REPORTAZ NET ΕΔΩ
Ειδικότερα, η ανακοίνωση από "Το λιμάνι της Αγωνίας" έχει ως εξής:
«Η 18μηνη παρουσία του κ. Μώραλη στο τιμόνι του Δήμου το μόνο σήμα που έχει δώσει στην πόλη, είναι ότι τίποτα δεν αλλάζει και «όλα τα ίδια μένουν».
Η δημοτική αρχή ελπίζει ότι στο τέλος της θητείας της το πρόσημο θα είναι θετικό, ωστόσο τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής της με όσα έγιναν -ή καλύτερα δεν έγιναν- εντός του 2015 σε συνδυασμό με τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους δεν επιτρέπουν καμία τέτοιου είδους αισιοδοξία.
Όσα έγιναν αλλά και όσα προβλέπονται να γίνουν δεν είναι ούτε αναπτυξιακά ούτε προωθητικά για το δήμο και την πόλη, καθώς στηρίζονται σε παλιές, δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές.
• Οι κακοδαιμονίες του παρελθόντος διατηρούνται και αναπαράγονται.
• Επικρατεί η λογική της διεκπεραίωσης με εκδήλωση φοβικών συνδρόμων, όταν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις προς ανακούφιση των πολιτών. Την ίδια στιγμή ξεπερνιέται κάθε εμπόδιο και δίλημμα όταν πρόκειται να ικανοποιηθούν οι προθέσεις χορηγών και φίλων της, ενώ η αυθαιρεσία, η ανομία και η ατιμωρησία εξακολουθούν να αποτελούν τα κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικά της πόλης μας.
• Μικρός είναι ο απολογισμός για τις κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες και αναντίστοιχος με τις πραγματικές ανάγκες.
• Ούτε όμως και στο επίπεδο ανταποδοτικών έργων υπήρξε κάποια αλλαγή ή πρόοδος, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση εξακολουθούν να είναι ξένες έννοιες για την πόλη, ενώ τα ανταποδοτικά τέλη εξακολουθούν να είναι από τα υψηλότερα.
• Πραγματικός σχεδιασμός των έργων πρασίνου δεν υπάρχει, ενώ τα κομβικά σημεία της πόλης που σηματοδοτούν την εικόνα της, όπως Μικρολίμανο, Πειραϊκή, οι Αστικές Πύλες της είναι απωθητικά, όπως βέβαια και η κεντρική αγορά του Πειραιά, που επίμονα διατηρεί τα τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά της.
• Οι δημοτικές κοινότητες, που θα μπορούσαν να είναι κύτταρο της δημοκρατικής και λαϊκής συμμετοχής, παραμένουν άνευρα σώματα που περιορίζονται και περιχαρακώνονται σε αποφάσεις για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Αναλλοίωτη παραμένει η έλλειψη και η αδιαφορία στη φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ελεύθερων χώρων.
Οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες, που γνωρίζουμε καλά τα αίτια της κακοδαιμονίας αυτής της πόλης, είμαστε σε θέση να διακρίνουμε σημαντικά και ουσιαστικά βήματα που μπορούν να γίνουν ακόμη και σε περίοδο οικονομικής ανέχειας και που, αν και όταν γίνουν, θα αποτελέσουν βάση για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της πόλης και των υπηρεσιών της.
Ωστόσο για να επιτευχθούν χρειάζεται η απαγκίστρωση από τη λογική της διεκπεραίωσης και της αγγαρείας με ταυτόχρονη επίδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος και άοκνης επιτήρησης και παρακολούθησης.
Εν κατακλείδι και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας αλλά και του Δήμου Πειραιά, η δημοτική αρχή αν είχε δώσει έμφαση στη συμμετοχή, στη συμπαράσταση προς τον πολίτη [θεσμό που έχει απορρίψει, στερώντας τους πολίτες από ένα χρήσιμο βοηθό-συνεπίκουρο προς αυτούς στη διεκδίκηση όσων τουλάχιστον δυνατοτήτων και δικαιωμάτων τούς παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο], στην εξάλειψη της παρανομίας, σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον, στην πραγματική και οπωσδήποτε δημοκρατική διοίκηση του δήμου, τότε είναι σίγουρο ότι η πόλη θα είχε αλλάξει εικόνα και το μέλλον θα φάνταζε πιο αισιόδοξο.
Μετά θα μιλούσαμε και για τα μεγάλα έργα".