Νομική οδό για την συστηματική, απευθείας επιστροφή αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών με την Άγκυρα για την μείωση των προσφυγικών ροών... ύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη-μέλη της Ένωσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν τις χώρες στις παρυφές του ευρωπαϊκού μπλοκ ως «ασφαλείς τρίτες χώρες», κάτι το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για γρήγορη απέλαση των αιτούντων άσυλο στις χώρες απ’ όπου έφτασαν στην Ευρώπη.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Άγκυρα εμφανίζεται ενοχλημένη από τη νέα αυτή πρόταση, που επισημαίνει ότι οι υπάρχοντες κανόνες δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να απελάσει στην Τουρκία τους πραγματικά αιτούντες άσυλο.Τούρκοι αξιωματούχοι φαίνεται να ανησυχούν ότι η πρόταση αυτή της Κομισιόν ουσιαστικά σημαίνει ότι όλοι οι πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω Αιγαίου θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.Εάν ισχύσει αυτό, το Τουρκο-ευρπωαϊκό σχέδιο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο» δήλωσε στην εφημερίδα Τούρκος αξιωματούχους. ΄Ηδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι απελάσεις αιτούντων άσυλο.
«Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Άγκυρα να δέχεται την επιστροφή των μεταναστών, που έφτασαν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ως αντάλλαγμα, η Ε.Ε. θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα απορρόφησης 250.000 προσφύγων το χρόνο…» γράφουν οι Financial Times, μια πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι ήδη έχουν χαρακτηρίσει «ανέφικτη».
Αναλυτές έχουν ήδη εκφράσει σοβαρά επιφυλάξεις για το εάν η Τουρκία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα», καθώς το σύστημα ασυλίας δεν λειτουργεί σωστά και υπάρχει αστάθεια στα ανατολικά της χώρας.