Το καθεστώς της είσπραξης των πολλαπλών συντάξεων σε πρώην βουλευτές, δημάρχους και περιφερειάρχες θα διατηρήσει η κυβέρνηση με το νέο...
ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στην Βουλή.
Είχε προηγηθεί η ερώτηση του κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος εξήγησε ότι για συμβολικούς λόγους και προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει ότι πρώτα τα δικά της μέλη μετέχουν στις νέες επώδυνες θυσίες που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό οφείλει να καταργήσει τις διπλές και τριπλές συντάξεις των πρώην βουλευτών και τοπικών αρχόντων.
Αρνητική εντύπωση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του προεδρεύοντα Δημήτρη Κρεμαστινού στην συζήτηση που αν και ζήτησε να αποφευχθούν οι λαϊκισμοί πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα χειρουργείται πρώην υπουργός που δεν έχει να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του.
«Ζητάτε να περικοπούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταβάλει εισφορές», είπε ο κ. Κρεμαστινός για να προσθέσει «Με πήρε ο πρόεδρος της Ενωσης πρώην Βουλευτών ο κ. Πυλαρινός και μου είπε ότι πρώην υπουργός που δεν έχει να πληρώσει τα έξοδα χειρουργείου ζήτησε από την ένωση οικονομική βοήθεια. Η ενωση πρώην βουλευτών δεν έχει χρήματα και το θέμα θα απασχολήσει την Διάσκεψη των Προέδρων».
Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι το σύστημα πολλαπλών συντάξεων θα διατηρηθεί αλλά θα μειωθεί ελάχιστα το ανώτατο όριο.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν:
- 4 συνταξιούχοι που παίρνουν 10 συντάξεις.
- 7 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 9 συντάξεις
- 47 που παίρνουν 8 συντάξεις
- 3 συντάξεις παίρνουν 335.000 συνταξιούχοι
- 935.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν 2 συντάξεις
- Και 1.288.000 μία σύνταξη
Ενώ πρόσθεσε «Το ανώτατο ποσό - όσες συντάξεις και αν λαμβάνουν - θα είναι 3.088 ευρώ από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα. Το ανώτατο όριο για μια σύνταξη θα είναι 2.773 ευρώ. Τα ποσοστά που παίρνουν τέτοια σύνταξη είναι μικρά και οι επιδράσεις στο ελλειμματικό ταμείο δεν είναι μεγάλη». Σε άλλο σημείο είπε ότι μόλις το 0,8% των συνταξιούχων λαμβάνει ποσό άνω των 2.000 ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί θα έχει την λογική «να μην μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις».
Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφυλλίδης εξήγησε ότι «Την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται στον έκτο χρόνο βασανιστικής πορείας στο μονοπάτι του μνημονιακού κανιβαλισμού, πρώτοι εμείς πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες. Πως ζητάμε από τους άλλους να βγαίνουν στην σύνταξη στα 67 έτη όταν οι προ του 2012 βουλευτές συνταξιοδοτούνταν ακόμα και στα 45;».